Pocetna Društvo Tribina “Bašta, pepeo”

Tribina “Bašta, pepeo”

92
0
Podelite

Tribina u okviru ciklusa razgovora “Bašta, pepeo” o razlozima i posledicama požara na deponijama širom Srbije održaće se u sredu, 25. septembra u 17 časova u biokspu Art u Užicu. Organizatori su Libergraf iz Užica i Građanske inicijative iz Beograda.

Nažalost, gotovo čitave godine svedočimo sve češćim požarima na deponijama, izazvanim visokim temperaturama i neadakvatnim upravljanjem otpadom čije štetne materije završavaju u vazduhu koji udiše Srbija. Otpad koji je nepravilno odložen ili spaljen na neadekvatan način predstavlja opasnost po zdravlje svih nas.

Biće otvoren dijalog o deponiji Duboko, koja je ove godine izazvala pažnju javnosti i van Užica, s obzirom na to da su meštani blokirali prilaz deponiji i zabranili odlaganje smeća na njoj svim kamionima koji ne dovoze smeće iz Užica, što je prouzrokovalo odvoženje smeća u okolna mesta i stvaranje novih nesanitarnih deponija u drugim manjim mestima. Nakon javne rasprave povodom Nacrta plana upravljanjem otpadom, koji je trebalo da bude donesen bez uzimanja u obzir svih negativnih okolnosti pod kojima deponija radi, a čije su usvajanje građani uspeli da spreče, direktor JKP Duboko podneo je ostavku. Nazire li se rešenje problema? Na koji način Užice, ali i sva okolna mesta mogu da prodišu u narednom periodu? Kako nepravilno upravljanje otpadom može da utiče na zdravlje ljudi?

Ovo su samo neka od pitanja na koja će probati da daju odgovor na tribini, na kojoj će govoriti:

Nataša Gligorijević, koordinatorka Eko bloka – mreže za čistiji vazduh
Vladan Sinđić, odbornik u Skupštini grada Užica i direktor udruženja Građanska čitaonica Libergraf
Mirjana Nastasić, aktivistkinja, studentkinja medicine i članica Savremene edukativne mreže

Pored govornika, na tribini se očekuju i stanovnici mesta koja su najviše pogođena situacijom na deponiji Duboko.

Na tribinu su pozvani i predstavnici grada i JKP Duboko, ali do slanja ovog mejla nismo dobili odgovor na to da li će se neko i pojaviti.

Cilj ovog razgovora je da se građani i građanke adekvatno informišu o tome kako mogu da utiču na lokalne gradske uprave i aktivno doprinesu i pomognu u osmišljavanju funkcionalnog mehanizma koji bi garantovao primenu postojeće regulative za upravljanje otpadom. Ovim razgovorom nastavljamo kampanju građanskog društva “Bašta, pepeo” koja je posvećena zagovaranju za bolje upravljanje otpadom u Srbiji, ka održivom razvoju i zelenoj ekonomiji.

Pre same tribine predstaviće se i ekološko udruženje “Pridruži se” iz Paraćina, koje će gostovati na ovoj tribini, jer je pitanje deponija, kao i ostalih ekoloških problema, pitanje svih ekoloških udruženja, bez obzira na mesto delovanja, ali i pitanje svih građana, jer svi dišemo isti vazduh, pijemo istu vodu i hranimo se plodovima iste zemlje.