Pocetna Društvo Informativni dan o programu Erazmus+ u Užicu

Informativni dan o programu Erazmus+ u Užicu

177
0
Podelite

Ministarstvo prosvete u saradnji sa Fondacijom Tempus organizovalo je u Užicu informativni dan o programu Erazmus+. Ovaj program Evropske unije posvećen je saradnji ustanova u oblasti obrazovanja, mladih i sporta kroz finansiranje zajedničkih projekata.

Cilj skupa je upoznavanje sa prednostima programa koji se nudi školama, nastavnicima i učenicima radi unapređenja obrazovnog sistema i procesa konkurisanja.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Jasmin Hodžić rekao je da su pre nekoliko meseci u saradnji sa Tempus fondacijom, koja je glavni nosilac programa Erazmus plus programa, ustanovili da se iste škole javljaju na konkurse.

– Zaključili smo da ili direktori i rukovodstva škola ne znaju za postojanje fondova i projekata za određena sredstva ili ne znaju da napišu projekat. Dogovorili smo zajedničku nacionalnu kampanju koja će imati za cilj promociju i posle Beograda smo u Užicu. Region Zapadne Srbije najviše zaostaje i najmanje se javljaju škole iz ovog kraja naše zemlje-istakao je Hodžić.

On objasnio da je prvi korak informisanje o prednostima i benefitima apliciranja a nakon toga će krenuti obuke prvo u Užicu, zatim u Čačku.

– Važno je za Ministarstvo prosvete da na terenu razgovaramo i čujemo koji su problemi u svakom centru Školske uprave i da im omogućimo sticanje novih znanja i veština za buduće projekte-zaključio je Hodžić.

Svrha Erazmus+ projekata u oblasti opšteg i stručnog obrazovanja je da nastavnicima i učenicima pruži mogućnosti za učenje i stručno usavršavanje, a ustanovama podršku u procesu internacionalizacije i institucionalnog razvoja.

Upravitelj Fondacije Tempus Marija Filipović Ožegović navela je da cilj informativnog dana za škole sa teritorije Užica, Čačka i Valjeva je da se upoznaju sa mogućnostima koje Erazmus+ program pruža kako bi otpočeli međunarodnu saradnju i koristili mogućnosti ovog programa Evropske unije.

– Saradnju je jednostavno otpočeti, a prvi korak je razmotriti koje međunarodne partnere imaju i šta zapravo žele da urade i koji problem da reše u svojoj sredini. Ukoliko u školi žele da unaprede profesionalno usavršavanje nastavnika mogu da ga pošalju na kurs u inostranstvo koji pokriva tu oblast. A učenici iz srednje stručne škole mogu da odu u inostranstvo i pohađaju određeni kurs, ali je jako bitna i dvosmerna mobilnost-istakla je Filipović Ožegović.

Iz Školske uprave Užice do sada je prolazilo malo projekata, odnosno po rečima Ožegović prošlo je samo sedam projekata što je manje u odnosu na teritorije drugih školskih uprava.

Na skupu su predstavljeni i primeri dobre prakse o kojima su govorili iz Poljoprivredne škole sa domom učenika „Ljubo Mićić“ iz Požege i iz Osnovne škole „Stevan Čolović“ iz Arilja.

Dodajmo, da je Srbija od 2019.godine stekla status punopravne članice programa čime je ustanovama i organizacijama omogućeno da učestvuju pod istim uslovima kao i ustanove iz zemalja članica Evropske unije. U toku je drugi ciklus Erazmus + programa koji traje od 2021-2027.godine.

Skup je za predstavnike škola u Užicu održan na Pedagoškom fakultetu.