Pocetna Kultura Suze i smeh, radost i tuga

Suze i smeh, radost i tuga

38
0
Podelite
Foto: NP Užice

U Narodnom pozorištu Užice sinoć je izvedena 561. premijera „Leto kada sam naučila da letim“ po motivima romana Jasminke Petrović u režiji Gorana Golovka

Foto: NP Užice

Dramatizaciju romana uradila je Branislava Ilić, scenografiju i kostim Marijana Zorzić Petrović, autor muzike je Ignjat Milićević. U predstavi igraju Tijana Karaičić Radoičić (Sofija), Dragana Vranjanac (Baba), Biljana Zdravković (Nona Luce), Goran Šmakić (Dida Luka), Branislav Ljubičić (Luka, Baba 2) , Nevena Kovačević (Ana, Baba 1) i Janko Radišić.

Foto: NP Užice

„Leto kada sam naučila da letim“ Jasminke Petrović, u dramatizaciji Branislave Ilić, treća je režija Gorana Golovka (1965) u užičkom Narodnom pozorištu. Osim brojnih pozorišnih predstava, ovaj rođeni Splićanin koji je studirao pozorišnu i radio režiju na FDU u Beogradu, a zvanje akademskog reditelja stekao na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu i usavršavao se u Velikoj Britaniji, bio je od 1996. do 2004. godine reditelj i voditelj Dramskog studijau Gradskom kazalištu mladih u rodnom gradu. Golovko je bio upravnik HNK Split, direktor Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ i festivala „Splitsko ljeto“. Njegove predstave su nagrađivane značajnim nagradama na pozorišnim festivalima. U Programskoj kljižici koja prati užičku premijeru, Golovko je, između ostalog napisao: „Hvala užičkom pozorištu, ansamblu predstave i kreativnom timu na poklonjenom mi poverenju. Svoje sudelovanje u ovoj predstavi smatram privilegijom koja ipak ne umanjuje moj osjećaj odgovornosti prema značaju naslova „Leto kada sam naučila da letim“.

Foto: NP Užice

Autorka romana „Leto kada sam naučila da letim“ Jasminke Petrović boravila je u Užicu 2009. godine na književnom festivalu „Na pola puta“ i tada je, kako navodi u Programskoj knjižici bila „očarana prizorom – mladost i književnost na jednom mestu“, a sada je ponovo očarana prizorom „mladost, književnost i teatar na jednom mestu. Divno je što smo zajedno i što učimo da letimo“, napisala je Jasminka Petrović koja nije ni sanjala da će se jednog dana baš ovde u užičkom pozorištu igrati predstava po motivima njene knjige.

Foto: NP Užice

Ovo je priča o jednom letu „u kome se prepliću očekivanja nedoživljenog i traume proživljenog, suze i smeh, radost i tuga. Leto koje priziva život u svoj njegovoj lepoti i surovosti“, napisala je Branislava Ilić koja je uradila dramatizaciju romana, „Leto kada sam naučila da letim“, koji je za nju „primer književnosti koja demantuje proklamovanu granicu između pisanja za decu i pisanja za odrasle. Poput „Malog princa“ ili „Beskrajne priče“, roman Jasminke Petrović, deci u osetljivom periodu odrastanja približava složeni svet odnosa odraslih, istovremeno podseća odrasle na zaboravljeno dete u njima. Dramatizacija ovako višeslojnog i višeznačnog romana, nudila je mnogobrojne mogućnosti. Najteže je bilo napraviti izbor i odreći se delova romana, posebno replikakoje su posle istoimenog filma, već dobile kultni status. Za autentičnost melodičnog jezika Dalmacije, zaslužan je reditelj Goran Golovko“ , napisala je u Programskoj knjižici Branislava Ilić.

Premijera ove predstave deo je programa „Užice – prestonica kulture 2024. godine“.