Pocetna Kultura Snežani Tomić nagrada „Mihailo Valtrović“ za životno delo

Snežani Tomić nagrada „Mihailo Valtrović“ za životno delo

36
0
Podelite

Nagrada “Mihailo Valtrović” za životno delo koja se dodeljuje istknutom pojedincu za ukupan doprinos unapređenju i razvoj muzejske delatnosti, dodeljena je Snežani Tomić, etnologu, muzejskom savetniku Muzeja na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu. Nagradu dodeljuje Muzejsko društvo Srbije, a ove godine prestižno priznanje pripalo je Snežani Tomić, čije je rad godinama unazad prepoznatljiv u muzejskim i kulturološkim krugovima Srbije

Snežan Tomić je rođena 1961. godine u Užicu, gde je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Etnologiju je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U Muzeju na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno zaposlena je od 1992. godine i više od trideset godina se posvećeno bavi istraživanjem i prezentovanjem kulturnog nasleđa Zlatiborskog okruga i šire Zapadne Srbije, a poseban značaj dala je očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa. Tokom svog profesionalnog rada realizovala je veći broj autorskih i koautorkih izložbi i organizovala na desetine gostujućih izložbi. Ostvarila je značajnu međunarodnu saradnju sa muzejima na otvorenom u Norveškoj i Hrvatskoj. U saradnji sa Etnografskim institutom SANU, Istorijskim institutom u Beogradu i Ministarstvom kulture Republike Srbije bila je organizator značajnih međunarodnih skupova. Rad u okviru Etnografske zbirke podrazumevao je sistematsku obradu predmeta i njihovu dostupnost publici kroz veći broj izložbi, putem kataloga i stručnih publikacija. Od sedamnaest autorskih izložbi, sedam izložbi posvećeno je predmetima iz Etnografske zbirke. Zbirku je obogatila brojnim predmetima prikupljenim na terenu. Posebno se izdvajaju predmeti pokućstva koji prezentuju kulturu stanovnika zlatiborskog područja u drugoj polovini 20. veka. Na stalnoj postavci predstavila je lončarsku, kačarsku i kovačku radionicu, u kojima zanatlije prezentuju tradicionalne tehnike izrade zanatskih proizvoda. Posebno se ističu njene autorke izložbe „Evo čaja, evo običaja!“, „Proizvodi starih zanata – od tradicionalnih ka savremenom“ i manifestacija „Vašar starih zanata i zanimanja“. Kao rezultat terenskog istraživanja od posebnog značaja su i monografije „Narodna nošnja Zlatibora“ i „Tekstilne sirovine Zlatibora“. Kao koordinator za Nematerijalno kulturno nasleđe za područje zapadne Srbije i saradnik Centra za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa (2011–2021) dala je izuzetan doprinos u nominovanju i upisu njegovih brojnih elemenata u Nacionalni registar, kao i timskom radu na upisu Zlakuskog lončarstva na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Kao direktor Muzeja na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu (2005–2007) podigla je tu ustanovu na viši nivo kroz projekte edukativnog sadržaja, sređivanja depoa, kao i podizanja vidljivosti i značaja te ustanove u zemlji i inostranstvu.

Najviše muzejsko priznanje kod nas Snežana Tomić dobila je na predlog dr Miline Ivanović Barišić, naučnog savetnika Etnografskog institute SANU i dr Bojane Bogdanović, višeg naučnog saradnika Etnografskog institute SANU. O predlozima je odlučivala Komisija za dodelu nagrade i priznanja “Mihailo Valtrović”, a nagrada joj je uručena na svečanosti u Beoegradu.