Pocetna Čajetina Održan Okrugli sto o lokalizaciji ciljeva održivog razvoja u Čajetini i Užicu

Održan Okrugli sto o lokalizaciji ciljeva održivog razvoja u Čajetini i Užicu

46
0
Podelite

U ponedeljak, 30. septembra, u biblioteci u Čajetini održan je Okrugli sto posvećen lokalizaciji ciljeva održivog razvoja. Ovaj događaj je imao za cilj unapređenje saradnje između javnih lokalnih samouprava Užice i Čajetina, kao i lokalnih institucija, organizacija i građanskih udruženja. Fokus je bio na pripremi i usvajanju lokalnih javnih politika usklađenih sa Agendom 2030 i implementacijom ciljeva održivog razvoja u lokalne politike.

Okrugli sto je deo projekta „Zelena inicijativa za lokalnu zajednicu“, koji realizuje Udruženje građana Zlatiborski krug iz Čajetine u saradnji sa Udruženjem nastavnika „Opstanak“ iz Užica, uz partnerstvo JLS Užice i Čajetina.

Ovo je bio prvi javni događaj u okviru projekta, a učesnici su bili predstavnici lokalne uprave opštine Čajetina, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, javnih preduzeća, obrazovnih institucija, Zelenog Saveta, Saveta za održivi razvoj i edukaciju, lokalnih medija i civilnih organizacija. Svi učesnici su aktivno doprinosili razgovoru, a doneti su zaključci koji će omogućiti uspešnu realizaciju projekta i kvalitetno planiranje aktivnosti za zaštitu životne sredine u Čajetini. Drugi Okrugli sto biće održan u Užicu krajem oktobra.

Projekat „Zelena inicijativa za lokalnu zajednicu“ realizuje se u okviru Fonda za održivi lokalni razvoj kao deo Platforme za opštedruštveni dijalog „Održivi razvoj za sve“. Ova platforma uspostavljena je uz podršku Švajcarske organizacije za saradnju i razvoj (SDC) i Nemačke razvojne saradnje, dok se implementira putem Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“. Beogradska otvorena škola (BOŠ) neposredno rukovodi Fondom kao partner na Platformi, zaduženim za podršku inicijativama za inovativna rešenja u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou. Dodatna podrška Fondu pruža se kroz projekat „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“, koji se realizuje uz podršku Evropske unije.