Pocetna Ekonomija I dalje „stoji“ izvoz meda

I dalje „stoji“ izvoz meda

46
0
Podelite

Na platou ispred Belog dvora nedavno su održani su još jedni “Užički medeni dani”. Tradicionalna manifestacija koju je organizovalo Društvo pčelara Užica okupila je 13 učesnika koji su izložili med i druge pčelinje proizvode. Bila je to prilika za sumiranje rezultata pčelarske godine i pitanje šta muči pčelare.

Predsednik društva koje u našem gradu postoji skoro devet decenija Dragan Arsenijević ocenjuje da je ova godina što se tiče prinosa meda bila solidna, ali da pčelare muči med na lageru koji ne pronalazi put do izvoza na evropsko tržište.

– Kao i u slučaju nekih drugih poljoprivrednih proizvoda tako je i ukrajinska kriza došla i do pčelarstva. Sećam se da smo 2015. godine izvezli više meda nego junećeg mesa, ali od kada je počeo rat u Ukrajini čini se da nekako med sa našeg područja ne ide u izvoz u Evropu i ne pronalazi put ga jer se možda kupci opredeljuju za druge zemlje – dodaje Arsenijević.

Uzorci meda iz užičkog kraja svojevremeno su dobijali najviše ocene referentne laboratorije za ocenu kvaliteta meda u Kelnu što je bilo potrebno za izvoz i po sastavu minerala i ostalih materija proglašavan idealnim. Nažalost ne samo užičkih pčelara izgleda da kvalitet meda nije prednost za kupovinu. Broj za izvoz meda u Evropsku uniju Srbija je dobila 2004. godine.

Na protekloj izložbi u Užicu med se mogao pazariti po ceni od 1000-1500 dinara, a najskuplji je bio livadski, dok je cena bagremovog bila 1000-1200 dinara.

Prva nagrada

Ovom prilikom dodeljene su i medonosne nagrade za najbolje radove na likovnom konkursu Društva pčelara Užice učenicima Prve osnovne škole.

Treća nagrada

Prvo mesto je osvojila Lena Smiljanić 8/5, drugo mesto Aleksandra Stanić 6 razred, i treće mesto Dunja Bradić učenica četvrtog razreda, svi iz Prve osnovne škole kralja Petra Drugog sa kojom užički pčelari neguju dugogodišnju saradnju. Nagrade su bile pet, tri i dve tegle meda.

Druga nagrada