Pocetna Društvo „Jefimija za Ružičasti oktobar“ – Akcija za Podizanje Svesti o Raku

„Jefimija za Ružičasti oktobar“ – Akcija za Podizanje Svesti o Raku

48
0
Podelite

Ove godine, po deveti put, održana je akcija „Jefimija za Ružičasti oktobar“ u okviru regionalne kampanje „Daj pedalu raku“. Organizator ove manifestacije je Ženski centar Milica, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Događaj je održan pod pokroviteljstvom grada Užica, kao deo proslave Dana grada.

Na užičkoj Gradskoj plaži okupio se veliki broj sugrađana koji su se uključili u rekreativne aktivnosti. Dr. Maja Gulan, istaknula je važnost fizičke aktivnosti i zdravih životnih stilova, kao i prevenciju i rano otkrivanje raka dojke.

„Statistika nije povoljna, broj novoobolelih raste, stoga je ključno da žene redovno idu na preglede i skrining mamografiju,“ naglasila je dr Gulan, dodajući da je država ove godine odobrila nove lekove za lečenje raka dojke.

Slavica Simić, predsednica UO Savetovališta „Jefimija“, istakla je da saradnja svih relevantnih faktora može značajno poboljšati situaciju. Od 2000. godine, u Zlatiborskom okrugu beleži se smanjenje stope smrtnosti od raka dojke u poređenju sa centralnom Srbijom.

„Prema najnovijim podacima, 97% obolelih ima problema zbog načina života,“ rekla je Simić, pozivajući na promenu životnih navika.

Slobodan Grbić, član Gradskog veća, istakao je podršku grada svim aktivnostima Savetovališta „Jefimija“.

„Zahvaljujem ženama koje su se posvetile pomaganju obolelima. Grad će uvek stajati iza ovakvih organizacija,“ rekao je Grbić, dodajući da se nada manjem broju obolelih u budućnosti.

Nakon rekreativnih aktivnosti za decu i odrasle, učesnici su šetali do sportske hale u Velikom parku, dok su biciklisti i motociklisti nastavili do odredišta gde su podigli zastavu karavana „Daj pedalu raku“. Ova akcija još jednom je potvrdila važnost zajedničkog delovanja u borbi protiv raka i podizanju svesti o zdravlju.