Pocetna Kultura Dubrovnik u Užicu

Dubrovnik u Užicu

51
0
Podelite

U Narodnoj biblioteci u Užicu u utorak, 8. oktobra u 19 časova biće predstavljena knjiga dr Nataše Trnavac Ćaldović „Pô miša, pô tice: samooblikovanje književnog nacionalnog identiteta dubrovačkih Srba katolika i delo dum Ivana Stojanovića”.

Nataša Trnavac Ćaldović, profesor srpskog jezika i književnosti ideju za svoj doktorski rad dobila je nakon čitanja drame „Zavjet“ Sima Matavulja. Glavni junak je visoki katolički sveštenik koji se izjašnjava kao srpski katolik i čitava drama „Zavjet“ ima za temu srpsko – hrvatsko-italijanske lokalne i parlamentarne izbore koji su nastupili krajem 19-tog veka, a koji su se dešavali u Dubrovniku posle gubitka nezavisnosti pod Austrougarskom, rekla je Nataša gostujući na Radio Užicu.

Foto: FB Ntaša Trnavac Ćalović

– Nikada nisam čula o Srbima katolicima , znala sam da se Hrvati i Srbi spore čija je dubrovačka knjiženost, ali nisam znala da u 19. veku čitav Dubrovnik, sve što je bilo plemića, intelektualaca, čak radnika i seljaka jasno i glasno artikuliše svoje srpstvo. Osnivaju čitaonice, društva, akademska, omladinska koja rade na promovisanju srpske ideje. Bilo mi je interesantno zašto je prećutana ova drama, koja je 1897. bila prva društvena drama, zaključila sam da se ona bavi škakljivim pitanjima i to je otvorilo brojne teme – nastavlja Nataša.

– Imala sam sreću da sarađujem sa prof.dr. Irenom Arsović koja je čitav život posvetila istraživanju Dubrovnika, naročito 19-tog veka. Centralna ličnost po kojoj je i urađena drama je dum Ivan Stojanović, ovo dum znači duhovnik, koji je bio kanonik dekan, dakle visoko kotiran sveštenik. On se smatra duhovnim vođom Pokreta Srba katolika u kome su se našli najumniji Srbi tog vremena. Stojanović nije učestvovao u strančarenjima, jer je bio sveštenik, ali je vrlo jasno isticao srpstvo i njegova rečenica je moto pokreta – Srbin sam po čuvstvu i osjećanju, katolička crkva mi to ne brani, pa bi se zvao izdajnikom svog naroda, da ne kažem da sam Srbin. Bio je svedok hrvatizacije Dubrovnika.

O ovom duhovnom vođi pokreta Srba katolika u Dubrovniku krajem 19. veka i o knjizi „Pô miša, pô tice: samooblikovanje književnog nacionalnog identiteta dubrovačkih Srba katolika i delo dum Ivana Stojanovića” govoriće eminentni stručnjaci. Osim dugogodišnjeg ambasadora u Vatikanu i akademika prof. dr Darka Tanaskovića i prof. dr Irene Arsić sa Filozofskog fakulteta u Nišu, preko Zuma će se uključiti i prof. dr Svetlana Tomić, književna teoretičarka i kritičarka iz Beograda.

U programu učestvuju i članovi Teatra „Inat“ iz Užica i muzički gosti iznenađenja.

Autorka knjige dodaje da joj je cilj bio da se na Dubrovačkoj večeri vrati Dubrovnik u jednom kulturnom, emotivnom i istinoljubivom smilu i da to treba da bude mesto susreta, pomirenja i mesto pružanja ruke u svakom smislu.

Ističe da je knjiga otišla i u nekoliko univerzitetskih bitnih biblioteka, čak i u Vašingtonsku. Ovim sam dug svom rodu odužila- zaključuje Nataša.