Pocetna Društvo Prvi poligon za bezbednost dece u saobraćaju

Prvi poligon za bezbednost dece u saobraćaju

46
0
Podelite

Poligon za bezbednost dece u saobraćaju otvoren je u dvorištu Crvenog krsta Užice u okviru projekta lokalnog partnerstva “Udružimo se”. Na ovom poligonu vršiće se edukacija užičkih predškolaca i učenika osnovnih škola sa ciljem povećanja njihove bezbednosti u saobraćaju. Na poligon deca mogu svakoga dana dolaziti i sa roditeljima kako bi naučila saobraćajna pravila.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević rekla je da ovo nije ogromna finanisijska investicija i kapitalni projekat u građevinskom smislu, ali jeste investicija nemerljivog značaja za bezbedniju budućnost, danas naše dece, a sutra i svih naših sugrađana.

– Ovde će predškolci i učenici prvog razreda od iskusnih edukatora učiti o pravilima ponašanja u saobraćaju, automobilu, autobusu i svakom drugom prevoznom sredstvu, čime će se u značajnoj meri unaprediti njihova bezbednost i bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Cilj nam je da sačuvamo zdravlje i živote naše dece i svih naših građana i zato želimo da ovo bude samo početak gradnje ovakvih poligona. Grad će kao i do sada podržati i sve ostale projekte i ideje čiji je cilj edukacija i preventivno delovanje u najmlađem uzrastu, što jeste temelj za sve buduće akcije i aktivnosti-istakla je gradonačelnica.

Predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović naveo je da Crveni krst Srbije u svojoj definiciji ima i spasavanje života, a ovo je upravo to. Na preventivan način deca se uče pravilnom ponašanju u saobraćaju i samim tim čuvaju svoje živote i čuvaju ono što je nama najvažnije, a to su oni – istakao je Radovanović.

Predsednik Crvenog krsta Užice Slobodan Ljubičić naglasio je posebno njihov rad sa decom i mladima.

– Ako se pitate otkuda poligon u dvorištu Crvenog krsta, odgovor je vrlo jednostavan. Ovo je bezbedan prostor i želja grada da se ulože sredstva u ovakav poligon su za dobrobit naše zajednice – rekao je Ljubičić izražavajući zahvalnost gradu i donatorima.

Savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić naglasio je veliku podršku Agencije za ovakve projekte.

– Nauka je pokazala da pristup obrazovanju, edukaciji, vaspitanju i razvoju saobraćajne kulture mora da potekne od najmlađeg uzrasta, od najranijeg detinjstva i da se kontinuirano sprovode takve aktivnosti. Ovaj predivni poligon je primer dobre prakse i odlična polazna osnova za sve – istakao je Ilić

On je dodao da je važno da se ovaj poligon u budućnosti i koristi, da bude svakodnevno popunjen i da svaki čas bude dobro osmišljen sa tačno definisanim ciljevima, načinima i oblicima rada. Ilić je naveo da je od početka godine poginulo oko 400 lica u saobraćaju od kojih je devetoro dece, što je zabrinjavajuće podatak.