Pocetna Društvo Užički sajam usluga socijalne zaštite

Užički sajam usluga socijalne zaštite

84
0
Podelite

Treći sajam usluga socijalne zaštite održan je na Trgu partizana u organizaciji Centra za socijalni rad Užice u okviru obeležavanja Dana grada.Ova manifestacija okupila je predstavnike udruženja, ustanova i grada sa ciljem upoznavanja korisnika i promovisanja usluga socijalne zaštite.

U fokusu ovogodišnjeg sajma je hraniteljstvo, usluga koju Centar za socijalni rad pruža u saradnji sa resornim ministarstvom, Gradom Užicem, Centrom za porodični smeštaj i usvojenje iz Kragujevca i UNICEF-om.

Slađana Rogić, v.d direktorka Centra za socijalni rad Užice navela je da nedovoljan je broj hraniteljskih porodica i da se nameće potreba za dodatnom promocijom koju su započeli prošle godine. Pored toga cilj je i predstavljanje usluga građanima ali i prepoznavanja njihovih potreba.

– Za našu decu koja nemaju roditeljsko staranje ili kada roditelji nisu u mogućnosti da vrše roditeljsko pravo, hraniteljske porodice su najpribližnije primarnim porodicama i želimo da im obezbedimo porodično okruženje. Ovaj sajam je prilika da sugrađanima približimo hraniteljstvo – istakla je Rogić.

Grad Užice je među prvim lokalnim samoupravama kada je reč o saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima u oblasti socijalne zaštite, rekla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

– Kroz stalno razvijanje novih i unapređenje postojećih usluga trudimo se da izađemo u susret korisnicima, a velika sredstva ulažemo i u samu infrastrukturu za Užice bez barijera. Ovo je ujedno i prilika da u direktnoj kounikaciji sa korisnicima čujemo da li su zadovoljni i šta još možemo zajedno uraditi u narednom periodu. Oblast socijalne politike za nas je veoma značajna i mi ćemo nastaviti da uvećavamo sredstva i u skladu sa potrebama sugrađana i da kreiramo mere podrške – naglasila je gradonačelnica.

Član Gradskog veća za socijalnu politiku Slobodan Grbić rekao je da u Gradu Užicu ima devet usluga socijalne zaštite, a od sledeće godine biće ih 11 i to su usluge koje su nedostajale gradu.

– Od sledeće godine grad će pružati uslugu dnevnog boravka za odrasle kao i savetovalište za roditelje dece sa smetnjama u razvoju – najavio je Grbić. Sajam je i prilika da se približe usluge koje Grad pruža i da se informišu građani koji imaju potrebu za nekom vrstom pomoći i usluga.

Danka Stojić, v.d direktora Gradskog centra za usluge socijalne zaštite objasnila je „da sugrađani najčešće traže pomoć na dnevnom nivou u kući za starija lica i pomoć za decu sa smetnjama u razvoju. Pružamo uslugu i dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, prilagođeni prevoz za odlazak dece u dnevni boravak, kao i savetodavni tretmani za porodicu“.

Ona je dodala i da na dnevnom nivou imaju uslugu ličnog pratioca u svim školama i vrtićima, kao i uslugu personalne asistencije a neki od korisnika su istaknuti sportisti. Personalnih asistenata ima sedam, a gerontodomaćica ima 10 na nivou grada. Ni za jednu uslugu u Gradskom centru za pružanje usluga socijalne zaštite nema liste čekanja.

Centar za socijalni rad je raspisao i literarni konkurs za učenike srednjih škola na temu “Porodica, mesto gde ljubav počinje”. Najbolji na konkursu bili su učenici Ekonomske škole i Užičke gimnazije kojima su uručene nagrade na sajmu.