Pocetna Društvo Dan grada za sve generacije

Dan grada za sve generacije

114
0
Podelite

Povodom 9.oktobra Dana grada Užica sa gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević za „Vesti“ razgovarali smo o realizovanim i budućim projektima u gradu i seoskim mesnim zajednicama, problemima, planovima, infrastrukturnim projektima, programima u okviru prestonice kulture…

– Kada govorimo o planovima na prvom mestu je završetak započetih infrastrukturnih projekata, poput obilaznice i vrtića na Carini, zatim rekonstrukcija prostora gde će već za godinu dana biti savremeno opremljen Regionalni centar za dualno obrazovanje u Krčagovu, završetak rekonstrukcije Vodene kule na Starom gradu. Tu je i realizacija nacionalnog LID projekta u okviru koga će četiri velike ulice biti u potpunosti rekonstruisane. Reč je o Gradskoj, Ratarskoj ulici, Ulici Norveških interniraca i Banjičkoj ulici…-istakla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević

Koje su sve aktivnosti planirane za obeležavanje Dana grada Užica?

Dan grada Užica i ove godine obeležavamo u saradnji sa našim ustanovama kulture, koje su pripremile prigodne programe i sadržaje za sugrađane. Takođe, tu su i tradicionalne manifestacije, poput maskenbala dece iz užičkih vrtića, Trke za srećnije detinjstvo, Sajma usluga socijalne zaštite, Viteškog dana… Radujemo se jer ćemo u okviru programa obeležavanja Dana grada predstaviti i fototipsko izdanje Rujanskog četvorojevanđelja, ali i otvoriti novi seoski vrtić u Kremnima i poligon za edukaciju dece za učešće u saobraćaju u dvorištu Crvenog krsta. Trudili smo se da sadržaji budu prilagođeni svim generacijama Užičana počev od onih najmlađih do najstarijih, ali i da u godini u kojoj nosimo titulu nacionalne prestonice kulture oni budu posvećeni našim znamenitim sugrađanima i značajnim događajima.

Šta biste izdvojili kao najznačajnije u periodu Vašeg prvog mandata gradonačelnice?

Mnogo toga važnog za poboljšanje kvaliteta života građana uradili smo u prethodnom periodu. Rešen je problem magistralnog čeličnog cevovoda u Sevojnu, klizišta u Koštici, fekalne kanalizacije u Turici, kišne kanalizacije u Krčagovu, rekonstruisana je u potpunosti Zelena pijaca, Antituberkulozni dispanzer, otvoren prvi seoski vrtić i izgrađen novi objekat vrtića na Carini. Gotovo da nema osnovne škole i vrtića koji nije energetski saniran i kotlarnice u njima koja nije konvertovana na gas. Stotine miliona dinara uložene su i u energetsku sanaciju porodičnih kuća. Otpočela je gradnja obilaznice, nastavljena rekonstrukcija Starog grada, otvoren StaPark, zaštićena klisura reke Đetinje. U užičkim selima radili smo godišnje oko 60 kilometara novog asfalta, a brojne su i kompletno rekonstruisane gradske ulice. Uređeno je mnogo sportskih terena, igrališta, javnih površina, deca su dobila otvoreni bazen na Gradskoj plaži. Sve su ovo projekti na koje smo veoma ponosni i u koje je uz podršku Vlade Republike Srbije i donatora iz Evropske unije uložen ogroman novac. Naravno, posebno smo ponosni na titulu nacionalne prestonice kulture, organizaciju MOSI i svih ostalih manifestacija i festivala čiji smo bili dobri domaćini.

Kakvi su infrastrukturni planovi za naredni period u drugom mandatu?

Kada govorimo o planovima na prvom mestu je završetak započetih infrastrukturnih projekata, poput obilaznice i vrtića na Carini, zatim rekonstrukcija prostora gde će već za godinu dana biti savremeno opremljen Regionalni centar za dualno obrazovanje u Krčagovu, završetak rekonstrukcije Vodene kule na Starom gradu. Tu je i realizacija nacionalnog LID projekta u okviru koga će četiri velike ulice biti u potpunosti rekonstruisane. Reč je o Gradskoj, Ratarskoj ulici, Ulici Norveških interniraca i Banjičkoj ulici. Želimo i nadamo se da ćemo obezbediti finansijska sredstva za izgradnju kotlarnice Međaj, zamenu azbestnog cevovoda visoke zone grada, izgradnju parking garaže, čime bismo rešili još nekoliko većih problema naših sugrađana. Rekonstrukcija Zdravstvenog centra i hale Veliki park projekti su ogromne vrednosti u kojima očekujemo i imamo obećanu podršku Vlade Republike Srbije, pa iskreno verujem da ćemo uspeti da ih i realizujemo. Svakako ovo su samo neki od planiranih većih projekata kojima smo posvećeni, a biće ih mnogo više, jer ćemo raditi u svakom delu grada i svakoj seoskoj mesnoj zajednici, u skladu sa prioritetima i potrebama naših sugrađana.

Koji su najveći problemi?

Ako govorimo o problemima, one koje želimo i težimo da rešimo odnose se na dalje smanjenje aerozagađenja, uspostavljanje dugoročnog i kvalitetnog sistema odlaganja otpadom, izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, nedostatak parking prostora. Sve su to problemi koji datiraju dugi niz godina i njihovo rešavanje ne može se desiti preko noći, ali neki koraci i mere već su preduzeti i primetni su rezultati. U tom smeru nastavljamo i sigurna sam, uz podršku države u narednom periodu biće iza nas, kao i mnogi koje smo uspeli da rešimo.

Šta su naredni koraci u vezi Deponije „Duboko“?

Odgovor na ovo pitanje treba da daju svi osnivači tog regionalnog preduzeća. To moram da naglasim, jer osnivač JKP „Duboko“ nije samo Grad Užice, već i Čačak, opštine Bajina Bašta, Požega, Arilje, Čajetina, Kosjerić, Lučani i Ivanjica. Sticajem okolnosti, sa kojima su građani upoznati, deponija se nalazi na teritoriji grada Užica. Mi smo učinili sve i tokom požara i stabilizacije tela deponije, i činimo i dalje maksimalne napore da se ovaj problem reši i da uz podršku države i resornih institucija uspostavimo dugoročni, održiv sistem upravljanja otpadom uz primenu svih tehnologija, koje će obezbediti apsolutnu zaštitu životne sredine i svih građana. Razumem bojazan građana i sa njima ćemo i dalje razgovarati i dogovarati dalje korake, ali žao mi je što su i ovu situaciju opozicione partije iskoristile u svrhu prikupljanja političkih poena i promociju sopstvenih interesa. Briga o ljudima ovog grada nama je na prvom mestu i to će sigurno biti glavni motiv kojim ćemo se voditi u svim daljim koracima u pitanju sa deponijom „Duboko“.

Da li ste zadovoljni rezultatima programa u okviru Užice-prestonica kulture 2024., kao i da li će za sve najavljeno biti ispoštovani rokovi?

Ako govorimo o svim do sada realizovanim sadržajima a bilo ih je više od 160, posetama ambasadora i delegacija evropskih i svetskih zemalja, posetiocima i turistima koji su boravili u gradu, onda možemo reći da smo zadovoljni. Ne zaboravite program prestonice traje do marta naredne godine i tih sadržaja biće svakog meseca sve do tada, ali i kasnije. Veliki je broj kulturnih događaja, manifestacija i festivala koje smo u okviru ove godine pokrenuli a koji će se nastaviti i u godinama koje dolaze. Nastaviće se i saradnja sa svim institucijama kulture, koja je takođe u ovoj godini uspostavljena. Sa druge strane kada je reč o infrastrukturnim projektima, završena je rekonstrukcija Velike sale u Gradskom kulturnom centru, izgrađen lift za osobe sa invaliditetom, pri kraju su radovi na uspostavljanju nove stalne postavke u Narodnom mujzeju Užice, dok je u Narodnoj biblioteci otvorena konzervatorska laboratorija. Očekuje nas u narednoj godini izgradnja multifunkcionalnog prostora u kome će biti Dečiji kulturni centar i Galerija keramike, izgradnja replike kuće Mihaila Milovanovića, Dinarsko ribarskog naselja u Mokroj Gori. Svi ti radovi odvijaju se planiranom dinamikom.

PORUKA GRAĐANIMA

-Dan grada Užica 9.oktobar povod je da slavimo, jer za sve nas koji iskreno volimo ovaj grad njegov rođendan značajan je datum. Radujemo se realizovanim projektima i investicijama, novorođenim Užičanima, onima koji su se vratili i onima koji će u ovaj grad dolaziti kao posetioci, turisti i novi sugrađani. Verujem da ćemo zajedno sa građanima, uspeti u nameri da ostvarimo ciljeve predviđene Planom razvoja grada i ostalim strateškim dokumentima i da će Užice sutra biti grad mladih i centar regiona na tromeđi tri države- poručila je gradonačelnica Raković Radivojević.