Pocetna Kultura Portretista u ratu i u miru Mihailo Milovanović

Portretista u ratu i u miru Mihailo Milovanović

40
0
Podelite

Izložba pod nazivom „Boje vremena – Mihailo Milovanović (1879–1941), portretista u ratu i u miru“ autorke Katarine Dogandžić Mićunović otvorena je u Narodnom muzeju Užice. Postavku čini 29 portreta građanskih, iz balkanskih i Prvog svetskog rata kao i slike koje su nastale u periodu od tri decenije početkom XX veka.

Izloženi portreti su iz Legata slikara Mihaila Milovanovića u Narodnom muzeju Užice, zatim koje je ustupio Vojni muzej Beograd, Muzej grada Beograda, Narodni muzej Valjevo, Dom zdravlja „Evelin Haverfild“ iz Bajine Bašte i vlasnici privatnih zbirki Dragana Ivković i Mladen Milovanović iz Beograda i Milivoje Todorović iz Dubice kod Kosjerića.

Direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović istakla je da ova izložba je povodom obeležavanja Dana grada i 145 godina od rođenja slikara Mihaila Milovanovića u okviru programa Užice-prestonice kulture Srbije 2024. I da je i ovaj projekat izložbe finansiralo Ministarstvo kulture.

Profesorka istorije umetnosti Gordana Lazić godina se bavila istraživanjem lika i umetničkog dela slikara Mihaila Milovanovića. Ona je ispričala njegovu životnu priču navodeći i značaj Legata umetnika koji postoji od 2003. godine u Narodnom muzeju Užice.

– Mihailo Milovanović rođen je 1879. godine u Gostinici odakle ga je životni put vodio od Valjeva i Beograda preko Minhena gde je završio umetničku akademiju do Praga gde je otvorio sopstveni atelje i gde je stekao prijatelje i društvenu afirmaciju. Ratovi koji su usledili, dva balkanska i Prvi svetski rat prekinuli su ovo doba uspeha. Zatim, međuratni period bio je obeležen porodičnom harmonijom i plodonosnim profesionalnim životom, uglavnom u rodnoj Gostinici. Usledio je gotovo besmislen događaj i proglašen je izdajnikom – navela je Lazić.

Tako da ova izložba predstavlja razvoj slikarevog stila, a njegove zanatske veštine svedoče o jednom bogatom i sadržajnom stvaralaštvu, ali i o vremenu u kome je živeo.

Autorka izložbe Katarina Dogandžić Mićunović objasnila je da portreti Milovanovića koji su posvećeni ratovima su izvanredni portreti vojvoda i generala iz Vojnog muzeja u Beogradu.

– Oni su nekako stavili u drugi plan portrete članova njegove porodice i prijatelja. Međutim, ono što je zajedničko na svim slikama 29 ljudi koji su naslikani je da njihove stare fotografije pokazuju da ih je predstavio sa izuzetno visokom verodostojnošću. Zato je namera u Muzeju bila da se upravo istakne jedan od Milovanovićevih najvećih kvaliteta, da je on vrstan portretista – naglasila je autorka izložbe Dogandžić Mićunović.

Zamenik gradonačelnice Rajko Radosavljević naveo je značaj ove izložbe kao sećanje i omaž na prvog akademskog slikara našeg kralja.

– U okviru projekta prestonice kulture biće urađena rekonstrukciju kuće Mihajla Milovanovića, a u toku naredne godine biće završeni radovi – zaključio je Radosavljević.

Izložba je otvorena do 1. novembra u užičkom Narodnom muzeju.