Pocetna Kultura Dugo putovanje umetnosti Ere Milivojevića do rodnog grada

Dugo putovanje umetnosti Ere Milivojevića do rodnog grada

36
0
Podelite

U okviru obeležavanja Dana grada u Gradskoj galeriji Užice otvorena je izložba „Era Milivojević – Umetnost jeste život“ na kojoj je publici predstavljen rad jednog od rodonačelnika konceptualne umetnosti na ovim prostorima.

Slobodan Era Milivojević (Užice,1944 – Beograd 2021) jedan je od glavnih protagonista nove umetničke prakse tokom sedamdesetih godina prošlog veka koji je pronalazio svoj umetnički izraz u performansu, slici, kolažu, foto i video instalacijama. Svoju umetničku karijeru započinje sa umetnicima okupljenim oko SKC-a i delovao je u okviru grupe „Šestorica“ u kojoj su bili Marina Abramovič, Zoran Popović, Dragoljub Raša Todosijević, Neša Paripović i Gergelj Urkom.

Izložba koja je u Gradskoj galeriji otvorena do 30. oktobra jeste prva izložba jednog od rodonačelnika konceptualne umetnosti u svom rodnom gradu i ostvarena je na inicijativu književnika Zorana Jeremića.

– Slobodan Era Milivojević nije ni prvi ni poslednji slavni Užičanin koji je dugo putovao u svoj rodni grad, ali bilo je sasvim prirodno da se taj put završi ili da započne novu etapu upravo ove godine, na ovom mestu u duhu odgovornosti prema kulturnom nasleđu koje Užice kao prestonica kulture Srbije nosi. Tim više kada se zna da se ovom izložbom obeležavamo i 70 godina od Erinog rođenja – rekao je direktor Gradske galerije Zoran Cvetić.

On je istakao da nije reč o tome što prestoni grad nacionalne kulture nije propustio istorijsku šansu da priredi ovu izložbu, već je reč o tome da „sazvežđe srpskih velikana savremene umetnosti na koje smo ove godine bili posebno ponosni pored Ljube Stojanovića, Dimitrija Tucovića, Mage Magazinović, Milutina Uskokovića, Mihaila Milovanovića, Ljubinke Dobrijević, Stiva Tešića i Ljubomira Simovića tek od večeras sa Erom Milivojevićem može da zablista u punom sjaju“.

Autorka izložbe Una Popović, viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu rekla je da je Era pomalo bio kivan na Užice u kome mu nije uspevalo i nije bilo lako predstaviti novu umetničku praksu što je danas začuđujuće i koja je već dugo bila u istoriji.

– Kada bi se celokupno delovanje Ere Milivojevića, dugo gotovo pedeset godina sagledalo i podvelo pod neku dominantnu umetničku praksu, onda bi to bio performans. Fotografisanje, formatiranje zidnih fotoinstalacija, rad sa objektimai u odnosu na objekte, asamblažiranje stvari, rad na slikama kao objektima, čine jedan trajan i kontinuiran impuls koji istupa iz okvira performansa – navodi Popović i piše da se jedna rečenica nameće kao moguću definiciju njegovog celokupnog umetničkog aktiviteta, „Staviti stvari na svoje mesto“. Kako kaže Era ima „svoju logiku rasporeda stvari kada nešto stvara i pravi, jer njegovi performansi nisu možda performansi Marine Abramovič, on ima jedan otvoreni performans, koji u toku nastaje, u toku se izvodi i razlaže i na kraju izražava“. Izložba je data hronološki od prvih Erinih akcija performansa 1969-71, preko kolaža-maski i slika nastalih dvehiljaditih. Izložbu prati katalog sa tekstovima autorke izložbe Une Popović, književnika Svetislava Basare i književnika Zorana Jeremića i Žarka Radakovića, Erinog prijatelja i našeg poznatog prevodioca dela nobelovca Petera Handkea.

– Izložba koju otvaramo ne može da dočara sve što je umetnik radio, ali i svesno nije ostavio za sobom, ali je tako značajna i veliki pokušaj prezentacije rada umetnika koji je umetnost prevashodno proizvodio svesno ne ostavljajući dela za izlaganje u muzejima i galerijama – rekao je Radaković uz reči da je Era primarno živeo u mitovima umetnosti, radeći, stvarajući, pripovedajući, verujući, te da su tragovi Erinih kretanja i izložba pred Užičanima fundamentalni podsticaj doživljavanja umetnosti, Erine lične, ali i mnogih drugih. Radaković kaže da je njegova misija bila približavanje ovim junacima kakvi su recimo Pol Sezan i Peter Handke i od kojih mu je bio najbliži Era Milivojević.

Izložbu koja je realizovana u okviru programa „Užice – prestonica kulture Srbije“ proglasila je otvorenom gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

– Kao jedan od pionira konceptualne umetnosti Jugoslavije Era Milivojević inspiraciju nalazi u šahovskim partijama dok svaka boja odgovara po jednoj figuri. Njegove izložbe su i radionice bez statične postavke, a kao ljubitelj fudbala čak i u igranju ovog sporta vidi performans. Za ovog velikana stvaranja, umetnost i život su isto – rekla je gradonačelnica Užica uz dobrodošlicu na izložbu „Umetnost jeste život“ gde „slavimo delo i stvaranje Slobodana Ere Milivojevića“.

Svečanost otvaranja u četvrtak veče uveličao je hor „Glas“.