Pocetna Društvo Svetski dan belog štapa: Poziv na akciju za ravnopravnost slepih i slabovidih...

Svetski dan belog štapa: Poziv na akciju za ravnopravnost slepih i slabovidih osoba

65
0
Podelite

Svetski dan belog štapa, simbol samostalnosti i nezavisnosti slepih i slabovidih osoba, prilika je da skrenemo pažnju na izazove s kojima se ova populacija suočava u Srbiji. Savez slepih Srbije, u saradnji sa lokalnim organizacijama, već gotovo osam decenija radi na podizanju svesti o osnovnim problemima: pristupačnosti, obrazovanju i zapošljavanju.

Pristupačnost kao ključni izazov

Pristupačnost je jedan od najvažnijih izazova. Iako postoje zakonski propisi koji regulišu ovu oblast, mnoge javne površine i objekti, kao i digitalni sadržaji, i dalje nisu prilagođeni potrebama osoba sa oštećenim vidom. Neophodno je da nadležni organi primene postojeće propise i uvedu nove mere kako bi stvorili uslove za ravnopravno učešće u društvu.

Fizičko okruženje igra ključnu ulogu u samostalnom i bezbednom kretanju slepih i slabovidih osoba. Zvučni semafori i taktilne staze omogućavaju bezbedno kretanje, dok pristupačan javni prevoz omogućava samostalno korišćenje sredstava prevoza uz minimalnu pomoć.

Pristupačnost informacija i tehnologija

Jednako važna je pristupačnost informacija. Prilagođeni veb sajtovi i aplikacije, koji podržavaju čitače ekrana, omogućavaju slepim i slabovidim osobama ravnopravan pristup informacijama. Savremene tehnologije, poput pametnih telefona sa govornim softverima i GPS aplikacija, znatno unapređuju kvalitet života i nezavisnost.

Obrazovanje i zapošljavanje

Obrazovanje je još jedan aspekt koji zahteva pažnju. Slepe i slabovide osobe često se suočavaju sa nedovoljnom podrškom u obrazovnim ustanovama. Savez slepih Srbije poziva donosioce odluka da osiguraju kvalitetno i dostupno obrazovanje, jer je to ključno za integraciju u društvo i zapošljavanje.

Zapošljavanje predstavlja veliki izazov. Postojeće mere često nisu dovoljne, a diskriminacija na tržištu rada i dalje je prisutna. Savez se zalaže za uvođenje novih prava i podsticaja kako bi se povećala zaposlenost i integracija osoba sa oštećenim vidom.

Apel za zajedničku akciju

Savez slepih Srbije apeluje na očuvanje postojećih prava i uvođenje novih kako bi se unapredila prava slepih i slabovidih osoba. Pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica treba redovno usklađivati sa troškovima života i minimalnom zaradom.

Samo zajedničkim radom svih segmenata društva možemo postići ravnopravnost i osigurati dostojanstven život za slepe i slabovide osobe. Beli štap nije samo sredstvo kretanja, već simbol borbe za ravnopravnost.

Obeležavajući Svetski dan belog štapa, pozivamo državne organe, donosioce odluka, medije i sve građane na solidarnost u stvaranju inkluzivnog društva sa jednake mogućnosti za sve.