Pocetna Čajetina Učenici škole „Dimitrije Tucović“ učestvuju u radionici o održivom razvoju

Učenici škole „Dimitrije Tucović“ učestvuju u radionici o održivom razvoju

38
0
Podelite

Prva radionica u okviru projekta Zelena inicijativa za lokalnu zajednicu održana je na Zlatiboru za učenike starijih razreda osnovne škole „Dimitrije Tucović“. Ovaj program, koji realizuje udruženje Zlatiborski krug, ima za cilj osnaživanje obrazovnih institucija u sprovođenju volonterskih i vannastavnih aktivnosti koje doprinose smanjenju negativnih posledica klimatskih promena.

Radionica je okupila 16 učenika, koji će kroz tri poludnevne radionice sticati nova znanja i iskustva. Učesnici su aktivno radili na temi izračunavanja ekološkog otiska, ekološkog duga i uzroka klimatskih promena. Koordinatorka projekta, Zorica Milosavljević, naglasila je da su učenici pokazali veliku kreativnost i zainteresovanost tokom radionice.

Naredna radionica planirana je za kraj oktobra, a cilj je da učenici stečena znanja podele sa mlađim drugarima kroz vršnjačku edukaciju.

Projekat „Zelena inicijativa za lokalnu zajednicu“ deo je programa Fonda za održivi lokalni razvoj, koji se sprovodi uz podršku vlada Švajcarske i Nemačke. Implementaciju vodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, dok Beogradska otvorena škola (BOŠ) rukovodi Fondom, podržavajući inovativna rešenja u oblasti zaštite životne sredine. Dodatnu podršku pruža i projekat „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji”, uz finansijsku pomoć Evropske unije.