Pocetna Društvo Odgovori za sedam dana i da se građani pitaju

Odgovori za sedam dana i da se građani pitaju

144
0
Podelite

Gradsko rukovodstvo Užica dostaviće u roku od sedam dana pisani odgovor na zahteve Udruženja “Da (ne) dišemo Duboko” o zatvaranju i proširenju deponije, a s druge strane vlast očekuje izjašnjenje Udruženja sa predlozima kako rešiti problem deponije “Duboko”.

Pomoćnik gradonačelnice Užica za imovinsko-pravne poslove Predrag Gavović navodi da je gradsko rukovodstvo posle održanog sastanka Koordinacionog tela za rad “Dubokog” sa predstavnicima Ministarstva, inspekcijskih službi 16.oktobra pozvalo predstavnike Udruženja građana i da su za razliku od prethodnih sastanaka danas približili određene stavove. Ostavljen je od rok sedam dana da se grad Užice izjasni po dva pitanja što je njima najvažnije, ali je sa druge strane Grad tražio određeno razumevanje, dodaje Gavović.

– Pitanja Udruženja građana su bila da li gradsko rukovodstvo ostaje pri tome da Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko nastavi rad i da se krene u realizaciju projekta proširenja deponije i koja bi to bila alternativna lokacija skladištenja otpada u slučaju zatvaranja. Zvanično ćemo odgovoriti za sedam dana, jer mi moramo da se dogovorimo sa nadležnim ministarstvima ali verujte mi doneti odluku sada za dva ili pet dana, ili sedam da više nećemo regionalni centar za upravljanje otpadom i da ga zatvaramo praktično je nemoguće – navodi Gavović i dodaje da ni na jednom sastanku Koordinacionog tela nije bilo reči o alternativnim lokacijama i novom prostoru za deponovanje smeća za Užice.

V.d. direktora deponije “Duboko” Tanja Knežević kaže da je sastanku prisustvovala prvenstveno kao “tehničko lice” koje će dati odgovore na pitanja kakvo je trenutno stanje na deponiji.

– Na telu deponije oslobodođen je određeni prostor za deponovanje otpada. Na deponiji su 22 aktivna biotrna od postojećih 28 dok su šest biotrnova ostali zatrpani za vreme požara i pokušavamo da ih osposobimo. Dakle, posle požara osposobili smo osam i ostalo je još tih šest biotrnova za sanaciju. Što se nas kao deponije tiče mi možemo prihvatiti otpad na katastarskoj parceli 17/10 kao što je odluka Koordinacionog tela – navodi Knežević i dodaje da iznosi stanje kakvo jeste i da je tačno da im je “istekle dozvole za rad, ali da apsolutno i pored isteka dozvola Regionalni centar za upravljanje otpadom radi po svim načelima dozvole i poštuje sve ono što je propisano”. Napominje da u toku izrada Studija o zatečenom stanju koja će pokazati da li je deponija u skladu sa svim propisima, a koja će biti gotova za dva meseca. Pojašnjava da će ona pokazati “koliko je taj kapacitet sa kojim Duboko može raditi kao regionalni centar i koja će se odnositi sa na sav otpad, a određena kubatura iz svih devet lokalnih uprava naravno da će taj period biti kraći, a ukoliko je ta ista kubatura za grad Užice taj period odlaganja otpada duži, ali to je nešto što treba osnivači deponije da kažu”.

Članovi Udruženja “Da (ne) dišemo Duboko” ostali su pri stavovima da neće na deponiji dozvoliti deponovanje smeća iz ostalih gradova i opština. Smatraju da deponiju treba zatvoriti i uraditi njenu rekultivaciju, a dok to traje ovaj posao pronaći alternativnu lokaciju za deponovanje smeća iz Užica. Kako su nam rekli u gradskoj vlasti Sarića osoje nije alternative i ta deponija je zatvorena.

Jovan Topalović predsednik Udruženja “Da (ne) dišemo Duboko navodi da su na sastanku tražili da im “rukovodstvo grada jasno i nedvosmisleno kaže da li su oni kao građani ovoga grada za proširenje tela deponije bezuslovno i dovođenje novih dva miliona tona smeća iz devet lokalnih samouprava narednih 20 godina u Užice ili ne”, a drugi da nam odrede koji je to krajnji rok da se smeće iz grada Užica više na deponuje na deponiju Duboko” što će biti odgovor lokalnih vlasti u narednih nedelju dana.

– Mi ćemo takođe dostaviti naš stav u pisanoj formi kao Udruženje i kao građani koji su na blokadama i koji vode borbu da se deponija zatvori proteklih šest meseci – kaže Topalović i dodaje da su se približili u stavu sa rukovodstvom grada da “više grad ne može deponovati smeće na “Duboko”, da se mora pronaći alternativna lokacija i da rukovodstvo nije potenciralo da grad Užice po svaku cenu mora deponovati smeće na deponiju “Duboko” i da ne postoji alternativa”.

– Na sastanku su nam rekli da će u roku od sedam dana saopštili alternativne lokacije dok deponija ne dobije dozvole. Kao što znamo na telu deponije Duboko koje je projektovano na 580.000 tona trenutno se nalazi milion tona smeća i apsolutno tu ne postoji kapacitet nakon ekoloških katastrofe i požara gde je sva struktura ili izgorela ili oštećena deponovanjem smeća, pa ne znamo ko je to odgovorno lice koje može da da svoj potpis da se na takvo telo deponije dalje deponuje otpad, a da ne izazove katastrofu – ističe Topalović.

Dragan Grujičić takođe iz Udruženja kaže da građani Užica imaju pravo da kažu svoje mišljenje, jesu li za novu deponiju “koja je slučajno ili ne na istoj lokaciji kao “Duboko” ili ne, posebno ako gradsko rukovodstvo kaže da nemaju nikakav uticaj” dodajući da on na to zaista nema komentar.

– Smatramo da nema govora o prijemu otpada dok ovu postojeću deponiju ne rekultivišemo. Zato smo i na blokadama jer smatramo da kao građani treba da se pitamo – navodi Grujičić i ponavlja “da se konačno građani pitaju”.