Pocetna Kultura Dodeljene Književne nagrade „Momčilo Tešić“

Dodeljene Književne nagrade „Momčilo Tešić“

38
0
Podelite

U znak priznanja za izuzetne književne doprinose, žiri u sastavu Gordana Maletić, Milijan Despotović i Branko Stevanović jednoglasno je dodelio Književnu nagradu „Momčilo Tešić“ za poeziju Vlasti N. Ceniću za zbirku pesama „Čuvarkuća“. Ova zbirka, objavljena 2023. godine, duboko istražuje značaj zavičaja, prikazujući kuću kao simbol doma i porodične sreće.

Nagrada za prozu pripala je Ljiljani Dugalić za knjigu „Zagledani u zvezde“, koja se fokusira na unutrašnji život deteta, osvetljavajući njegove emocije i svakodnevne situacije u porodici i školi.

Pored toga, nagrada za ukupno književno delo u oblasti poezije i proze za decu dodeljena je Ranku Pavloviću, poznatom autoru iz Republike Srpske, čija dela povezuju narodnu tradiciju i savremeni svet detinjstva.

Književna nagrada „Momčilo Tešić“, koju dodeljuju književne novine „Svitak“ i list za dečju književnost „Momčilo“ iz Požege, prepoznaje autore čija su dela obogaćena umetničkim kvalitetima i primerena su mladim čitaocima. Ova nagrada slavi književnost kao poklon koji obasjava svet dece i podstiče njihovu ljubav prema čitanju.