Pocetna Društvo Javna garaža na prostoru „Dese“

Javna garaža na prostoru „Dese“

64
0
Podelite

Sporazum Grada Užica i “Telekoma”, odnosno prenos vlasništva nad parcelom na grad je osnov za planske dokumente. Na mestu nekadašnje „Dese Petronijević“ gradiće se javna garaža koja će imati, suteren, prizemlje i četiri sprata sa oko 400-500 parking-mesta što će značajno doprineti rešenju problema parkirališta u centru grada, navode u lokalnoj samoupravi. Njenim završetkom očekuje se da će broj parking-meta u gradi porasti za 45 odsto.

Pomoćnik gradonačelnice za imovinsko-pravne poslove, Predrag Gavović kaže da je zbog izraženog problema parkiranja, sve većeg broja registrovanih automobila, nemogućnosti proširenja postojećih parkinga u parteru lokalna samouprava odlučila za izgradnju javnih garaža na određenim lokacijama.

Jedna od njih je na lokaciji “Međaj” pored Đetinje, preko mosta (stari buvljak) i za nju je doneta odluka o gradnji u javno-privatnom partnerstvu. Gavović kaže da je u pitanju parking sa trenutno 110-115 mesta i da je na ovom mestu predviđena javna garaža na četiri etaže, prizemlje i tri sprata i u toku je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa sa “Srbijavodama” koje gazduje vodnim resursima.

Druga javna garaža gradiće se u Ulici Ljube Stojanovića na lokaciji nekadašnje konfekcije “Desa Petronijević” koja se nalazi na parceli u vlasništvu “Telekoma”.

– Sporazum između grada Užica i “Telekoma” predviđa obaveze jednog i drugog potpisnika u narednom periodu do prenosa parcele u svojinu grada Užica. Obaveze grada Užica jesu da pristupi izmenama urbanističkog plana, izradi plan o svom trošku kao i da uradi projektno-tehničku dokumentaciju i preuzme sve radnje do građevinske dozvole za garažu. Obaveza “Telekoma” je prenos parcele u svojinu grada Užica i da do početka gradnje postojeće objekte može koristiti za svoje parkiranje. Kada se objekti poruše i krene izgradnja grad Užice će obezbediti određen broj parking mesta na drugoj lokaciji “Telekomu” dok se objekat ne završi – kaže Gavović za dokument koji je osnov izrade planske dokumentacije i uskoro će biti potpisan. Prostor “Dese Petronijević” u centru grada je svojina “Telekoma” sa četiri objekta. Nova javna garaža neće biti predmet javno-privatnog partnerstva, već će biti izgrađena sredstvima budžeta grada, kaže pomoćnik gradonačelnice uz napomenu da će novom garažom verovatno gazdovati “Bioktoš”.

– Ta četiri objekta na prostoru “Dese Petronijević” bi bila uklonjena i i predlog je da se na navedenom prostoru izgradi javna garaža spratnosti: suteren, prizemlje i četiri sprata, što znači da će imati šest etaža na površini od oko 30 ari. sa 70 mesta na jednoj etaži što znači da je predviđeno između 400-500 parking mesta na ovom prostoru i to je značajno povećanje broj slobodnih parking mesta u centru Užica – navodi Predrag Gavović, pomoćnik gradonačelnice za imovinsko-pravne poslove grada. Dodaje da na celoj teritoriji grada sada imamo 1220 parking mesta u parteru, bez javne garaže.

– Ukoliko bi na postojeći broj dodali 45 odsto novih parking-mesta u novoj javnoj garaži bio bi to značajan procenat. Javna garaža na mestu nekadašnje “Dese Petronijević” bio bi prostor koji bi u značajnoj meri poboljšao sadašnju situaciju nedostajućih parking mesta u gradu. Prostor je izuzetno povoljan, na 50 metara od Trga, i prema Aleksića mostu i prema Muzeju, dok Ulica Ljube Stojanovića ima dovoljnu širinu za odvijanje ovakvog saobraćaja i prijem vozila dodaje on. Na naše pitanje kada će projekat biti završen odgovara da se završetak poslova u vezi dokumentacije očekuje početkom aprila naredne godine.

– U budžetu za narednu godinu moraćemo da obezbedimo određena sredstva za izgradnju javne garaže na lokaciji “Dese Petronijević”. U 2025. godini javna garaža sigurno neće biti izgrađena, ali 2026. očekujemo da hoće. Plan je da se do aprila naredne godine završi cela dokumentacija koja obuhvata izmenu Plana i izradu projektno-tehničke dokumentacije do dobijanja građevinske dozvole – navodi za „Vesti“ Gavović.