Pocetna Društvo Prosvetni sindikati najavljuju štrajk i protest u Beogradu 1. novembra

Prosvetni sindikati najavljuju štrajk i protest u Beogradu 1. novembra

52
0
Podelite

Reprezentativni prosvetni sindikati Srbije najavili su obustavu rada u školama u petak, 1. novembra, kao i organizaciju protesta u Beogradu, koji će početi u 12 časova. Ova akcija deo je njihovih napora za poboljšanje materijalnog položaja i bezbednosti u obrazovnim ustanovama.

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata obrazovanja Srbije, granskog sindikata Nezavisnost i Sindikata radnika u prosveti planiraju jednodnevni štrajk, zahtevajući hitan nastavak razgovora sa vladom. Sindikati se protive aktuelnoj ponudi Vlade o povećanju plata od 12 odsto za nastavnike i 8 procenata za ostale radnike u prosveti, smatrajući je nedovoljnim.

Pored štrajka, od 4. novembra časovi će biti skraćeni na 30 minuta, dok će predškolske ustanove primati decu od 9 časova. Sindikati takođe traže poštovanje ranije potpisanog Protokola, usvajanje izmena Krivičnog zakonika, isplatu novogodišnje nagrade, kao i hitno otpočinjanje pregovora o ceni rada za 2025. godinu.

U prethodnim mesecima, sindikati su organizovali brojne proteste širom Srbije, nezadovoljni trenutnim uslovima i ponudama Vlade, koja nije ispunila dogovore sa prethodnom administracijom. Iz Vlade su više puta poručili da razumeju zahteve prosvetnih radnika, ali da trenutna finansijska situacija ne omogućava ispunjenje njihovih zahteva.