Pocetna Društvo Potvrda uspeha Mokre Gore „Najbolje turističko selo sveta UNWTO 2021“

Potvrda uspeha Mokre Gore „Najbolje turističko selo sveta UNWTO 2021“

53
0
Podelite

Predstavnici Turističke organizacije Užica i Grada Užica danas su u Ministarstvu turizma i omladine imali čast da se sastanu sa regionalnom direktorkom za UN Turizam, Cordulom Wohlmuther, kao i sa v.d. pomoćnicima ministra turizma, Višnjom Račić i Aleksandrom Vukićevićem.

Tema sastanka koji je iniciralo resorno ministarstvo i visoki zvaničnici svetske organizacije UN Turizam bila je Mokra Gora i priznanje„Najbolje turističko selo sveta UNWTO“ koje je selo ponelo 2021. godine.

Pomoćnici ministra Višnja Račić i Aleksandar Vukićević pozdravili su sve prisutne i regionalnu direktorku za UN Turizam upoznali sa svim značajnim dosadašnjim i budućim projektima u turizmu posebno naglašavajući značaj ulaganja u ruralni turizam Srbije.

Gđa Wohlmuther je istakla da je ova prestižna nagrada ustanovljena od strane Svetske turističke organizacije kako bi se unapredila uloga turizma u održivom razvoju i očuvanju ruralnih sredina. Mokra Gora je pravi primer kako trebali raditi na negovanju prirodnih i kulturnih vrednosti i očuvanju životne sredine kao i da je, prilikom konkurisanja za ovo značajno priznanje,važno profesionalno odgovoriti na zahteve UNWTO i prezentovati na pravi način dostognuća lokalne zajednice.

Direktorka Turističke organizacije Užica Danijela Đorđević Arsić je naglasila da je osvajanje nagrade „BTV UNWTO 2021“ stavilo Mokru Goru u fokus globalne turističke pažnje, što je dodatno unapredilo dobru kooperaciju državnih i lokalnih institucija da nastave da rade na daljem razvoju sela. Gotovo svakodnevna saradnja i razmena ideja sa pravnim subjektima poput Turističkog naselja „Mećavnik – Drvengrad“, MTK „Šarganska osmica“, Parkom Prirode „Šargan – Mokra Gora“, Vizitorskim centrom „Čarobni breg“, brojnim pružaocima ugostiiteljskih i turističkih usluga, lokalnom zajednicom… najviše je zaslužna za održivo i strateško unapređenje Mokre Gore i pozicioniranje sela na svetskoj turističkoj mapi.

Ovaj sastanak dodatno naglašava i daje priznanje našem radu, sa ovom nagradom postali smo inspiracija i model za druga ruralna područja, pokazujući kako se kroz zajednički rad može postići uspeh na globalnom nivou. Mokra Gora je još uvek jedino selo nosilac  „BTV UNWTO“  iz naše države.

Gradska većnica za turizam i ekologiju Dušanka Selaković je istakla da je implementiran veliki broj infrastrukturnih, turističkih, ekoloških… projekata kojima je život lokalne zajednice poboljšan i celokupna turistička ponuda upotpunjena. Saradnjom na svim nivoima kreirani su novi sadržaji koji za rezultat imaju povećanje turističkih poseta što vodi ka ekonomskom jačanju lokalne zajednice i postizanjudugoročne održivosti.  Istakla je da će Grad Užice i Turistička organizacija Užica nastaviti da rade na daljem unapređenju i promociji Mokre Gore kao destinacije koja nudi autentično iskustvo uz čuvanje prirodnih i kulturnih vrednosti.

Na kraju sastanka upriličeno je svečano uručenje plakete „Najbolje turističko selo sveta UNWTO – Mokra Gora”.