Pocetna Ekonomija Projekcije rasta BDP-a sa 3,8 na 4,5 odsto

Projekcije rasta BDP-a sa 3,8 na 4,5 odsto

54
0
Podelite

Projekcija rasta BDP-a u narednoj godini za Srbiju je sa ovogodišnjih 3,8 na 4,5 odsto što predviđa Vlada i sa čim se slažu predstavnici MMF-a i Svetske banke, rekao je Bojan Stanić, pomoćnik direktora sektora za strateške analize Privredne komore Srbije na Privrednom forumu – Užice 2024.

U završnici dvodnevnog skupa privrednika koji je održan u Užicu bilo je reči o makroekonomskim projekcijama i privrednim potencijalima za 2025. godinu.

– Činjenica je da imamo makroekonomsku stabilnost, unapređenje kreditnog rejtinga Srbije što je vrlo značajno za investitore koje dolaze u Srbiju. Sa druge strane imamo pozitivne stope rasta koje su značajne i iznad evropskog proseka što je naravno posledica infrastrukturnih projekata, obnove kupovne moći, ali i velikog priliva kapitala koji dolazi iz inostranstva tako se očekujemo u narednoj godini ubrzanje privrednog rasta, što je sve povezano i sa projektom Expo 2027. – navodi Stanić. On dodaje da su izazovi na međunarodnom tržištu energenti zbog političkih kriza i smanjena tražnja na nivou Evrope.

– Treba istaći taj smanjeni potencijal rasta kroz izvoz na tržište Evropske unije imajući u vidu da je na primer Srbija u prošloj godini ostvarila gotovo 40 milijardi prometa u ekonomskim odnosima sa Evropskom unijom i ono što je takođe bitno jeste da kroz taj hronični deficit privreda Srbije povećava zaduženost prema inostranstvu. Međutim naravno imajući u vidu da privreda dobro funkcioniše da su i dalje pozitivne stope rasta to ne predstavlja sada problem neke potencijalne krize – kaže stručnjak PKS-a i dodaje „da treba pogledati koje su prilike za nova tržišta velikih preduzeća, recimo novi sporazum o spoljnoj trgovini sa Kinom, a sa druge strane videti prilike za mogućnosti uvoza koje po jeftinijim cenama što može dati konkurentnost našoj prerađivačkoj industriji na drugim tržištima“.

– Zlatiborski okrug i uopšte ovaj region koje gravitira ka Užicu je značajan deo naše privrede, posebno imajući u vidu što je region koji ostvaruje značajan suficit u razmeni sa inostranstvom. Raduje koliko napreduju i rubna područja Zlatiborskog okruga, posebno Priboj koji je uspeo da sačuva svoju fabriku koja je u poslednjih nekoliko godina praktično revitalizovala ne samo Priboj nego i okolna naselja zahvaljujući podršci države, a svakako i profesionalnom menadžmentu – navodi Stanić.