Pocetna Društvo Za sajber bezbednost kompanija najvažnija je edukacija zaposlenih

Za sajber bezbednost kompanija najvažnija je edukacija zaposlenih

55
0
Podelite

Drugog dana Privrednog foruma Užice 2024. panel diskusije su bile posvećene veštačkoj inteligenciji i sajber bezbednosti i makroekonomskim projekcijama srpske privrede. Za narednu godinu prognoze rasta BDP-a kreću se od 3,8 do 4,5 osto.

Na panelu je rečeno da domaće pravo ne drži korak sa evropskim i da zakonodavac mora brže da reaguje u slučaju sajber bezbednosti za koju je naglašena u slučaju zloupotrebe potrebna i međunarodna saradnja.

Obrazovanje i edukacija zaposlenih u preduzeću igra veliku ulogu u sajber bezbednosti, naglašeno je na skupu i istaknuta važnost investiranja u sisteme koji štite poslovne podatke preduzeća od napada.

Stručnjak za veštačku inteligenciju iz agencije za konsalting „DataBlooz“ Luka Aničić rekao je da je neupitna upotreba veštačke inteligencije i korišćenje baze podataka za uspešno upravljanje poslovnim procesima, a jedan od alata su i napredne kamere recimo u poljoprivredi ili web prodavnica.

– Edukacija je na prvom mestu o tome o tome šta sve može da izazove ovakva tehnologija u negativnom smislu. Krenuo bih od edukacije da adaptiramo svoje poslovanje na taj način da pratimo najbolje prakse iz industrije koje su već propisane u EU kako ne bismo imali rizike po poslovanje, kaže Aničić.

Upotrebnu novih tehnologija i veštačke inteligencije u poslovanju mora pratiti sistem zaštite za prepoznavanje, recimo da li mejl šalje mašina ili čovek. Na panelu je rečeno da javni sektor postaje sve više zainteresovan i svestan značaja tehnološkog razvoja i da Nacionalna akademija za javnu upravu ima besplatne kurseve za edukaciju o sajber bezbednosti. Ispričan je i slučaj isceniranja hakovanja jednog preduzeća gde je poslat lažni mejl sa pozivom sindikata zaposlenima da za prva tri radnika koji pošalju mejl sa svojim ličnim podacima obezbeđuje besplatno letovanje. Oko 80 odsto zaposlenih iz tog preduzeća prijavilo se za besplatno letovanje na lažan mejl sindikata.

– Veštačka inteligencija je opasna, ukoliko je pravno neobligovana – kaže Zoran Naumović iz istoimene advokatske kancelarije. Navodi da Srbija ima strategiju za veštačku inteligenciju koja je doneta i očekuje se donošenje zakona iduće godine.

– Srbija mora da prati Evropsku uniju sa propisima o veštačkoj inteligenciji i eventualno da da formira neko telo, agenciju koja će se baviti veštačkom inteligencijom na isti način kao što se bavi poverenik za zaštitu podataka ličnosti – smatra advokat Naumović. Dodaje da uređaji koji su priključene na taj algoritam ne treba da budu uređaji koji uzimaju nečija tuđa autorska prava, jer nosilac autorskih prava je čovek, a ne mašina.

– Morate da budete oprezni kada primite mejl, da li je to mail koji došao od nekog ko ima neku reputaciju ili je to neki sumnjiv mejl tako da tehnološka bezbednost podrazumeva da preduzentik uloži sredstva u bezbednost poslovanja – kaže Naumović i dodaje da je sudovi nemaju previše iskustva sa visokotehnološkim kriminalom i štetom nastalom po preduzetnike.

Nenad Bučevac, menadžer za poslovne transformacije „Ernst&Yung“ kaže da su najslabija karika ljudi u sajber bezbednosti kompanija.

– Pričamo o zaštiti sistema, a najslabija karika u 95% primera su ljudi. Napadač kada želi da pristupi vašim informacijama, on će tražiti najslabiju kariku u toj organizaciji ili kompaniji i to je uglavnom čovek – dodaje Bučevac i ističe kontinuiniranu edukaciju zaposlenih. I zato njegov savet da ukoliko je neko od naših zaposlenih dobio mejl da je nasledio, da je dobio nasledstvo, ili poklon putovanja, da zaista razmisli da li je zaista neko želi njemu to da pokloni ili je bolje da uđe u analizu tog linka koji je stigao i razmotri eventualne pretnje ko stoji iza svega toga.

Jedan pogrešan klik zaposlenog u administraciji preduzeće može dovesti u velike finansijske teškoće bez obzira na informacioni sistem bezbednosti u firmi. I danas je ponovljen savet deci da nikako ne šalju niti ističu svoje fotografije na netu, jer se sigurno čuvaju u nekoj od baza podataka.