Pocetna Društvo Za unapređenje znanja mladih istraživača

Za unapređenje znanja mladih istraživača

32
0
Podelite
filter: 0; jpegRotation: 0; fileterIntensity: 0.000000; filterMask: 0; module:1facing:0; hw-remosaic: 0; touch: (-1.0, -1.0); modeInfo: ; sceneMode: Hdr; cct_value: 0; AI_Scene: (0, -1); aec_lux: 0.0; hist255: 0.0; hist252~255: 0.0; hist0~15: 0.0;

Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija – Odsek Užice od pre dve godine učestvuje u sprovođenju projekta u okviru Erazmus+ programa pod nazivom: Metodologija razvoja kompetencija za bavljenje naučno-istraživačkim radom u oblasti društvenih nauka i obrazovanja – CORE. Projekat spada u kategoriju KA2 – Partnerstva za saradnju u visokom obrazovanju, a dr Ivana Marinković je rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju i za sprovođenje projekta.

Nosilac projekta CORE je Univerzitet Istanbul Sabahattin Zaim, a konzorcijum obuhvata ustanove iz pet različitih zemalja i to Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija, Odsek Užice – Srbija, Sosyal Inovasion ve Girisimcilik Dernegi – Turska, Asociacia za analizirane i realizacia na novacii – Bugarska, Universitatea Aurel Vlaicu Din Arad – Rumunija i Maieutica Cooperativa De Ensino Superior CRL – Portugalija.

– Osnovni cilj projekta je unapređenje kompetencija mladih istraživača za uspešno bavljenje kvantitativnim, kvalitativnim i mešovitim istraživanjem u oblasti društvenih nauka i obrazovanja. Rezultati analize potreba mladih istraživača u svih pet zemalja, sprovedene na početku realizacije projekta, ukazali su na potrebu za programima obuke iz sledećih oblasti: veštine akademskog pisanja, nacrti kvantitativnog istraživanja, kvalitativnog i mešovitog istraživanja, kvantitativna analiza: ANOVA, MANOVA, ANCOVA, MANCOVA, T-test, korelaciona i regresiona analiza, zatim kvalitativne analize-navela je dr Ivana Marinković.

Projektni tim Akademije zadužen je za izradu materijala za nacrte kvalitativnih i mešovitih istraživanja i kvalitativne analize. Pripremljeni materijal pruža mogućnost mladim istraživačima da se upoznaju sa osnovnim karakteristikama i nacrtima kvalitativnih istraživanja. Predstavljene su i osnovne metode za prikupljanje podataka, a projektni tim Akademije pripremio je i materijal za obuku za sprovođenje kvalitativnih analiza. Obezbeđene su detaljne smernice za sprovođenje analize sadržaja, narativne, tematske analize, diskursa, analize okvira i utemeljene teorije.

– Materijal za sve programe obuka pripremljen je na engleskom jeziku i na nacionalnom jeziku partnerskih ustanova, a postavljen je na platformu za elektronsko učenje, koja predstavlja jedan od intelektualnih proizvoda projekta. Mladim istraživačima platforma pruža mogućnost za samostalno učenje i usavršavanje, a može se koristiti i za kombinovano učenje u prisustvu edukatora za koje će u završnoj fazi realizacije projekta biti pripremljen priručnik za sprovođenje obuka-naglasila je Marinković.

Poseban značaj ovog projekta je što objedinjuje sve neophodno za bavljenje naučno-istraživačkim radom, od odabira metoda i instrumenata za sprovođenje istraživanja, preko tumačenja i analize prikupljenih podataka, do saopštavanja i objavljivanja dobijenih rezultata. Pripremljeni materijal može se koristiti i za obuku i razvijanje veština pisanja projektnih prijava za međunarodne izvore finansiranja.

Platorma sa kompletnim materijalom i priručnikom za organizatore obuka biće predstavljena na posebnom događaju koji će Akademija organizovati na kraju projekta koji se završava 25. februara 2025. godine, navedeno je iz Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija-Odsek Užice.