Pocetna Društvo Pekara Šuljaga i kafana Ljubiš među 10 najboljih ugostiteljskih objekata sa domaćom...

Pekara Šuljaga i kafana Ljubiš među 10 najboljih ugostiteljskih objekata sa domaćom hranom

177
0
Podelite
Foto: ZoomUE

Popularni gastronomski portal za hranu i putovanja, TasteAtlas, objedinjuje desetine hiljada namirnica i pića, tradicionalnih jela i autentičnih restorana. Između ostalog, ova gastro-platforma je izdvojila najbolja tradicionalna mesta u Srbiji koja preporučuju stručnjaci za hranu.Među prvih 10 na njihovoj listi nalazi se i Pekara Šuljaga iz Užica i kafana Ljubiš sa Zlatibora.

Šuljaga, Užice

To je jedna od najstarijih pekara u Zlatiborskom okrugu, pekara u kojoj je nastala komplet lepinja i u kojoj se i dan-danas pravi po originalnom, zakonom zaštićenom receptu.

Postoji još od 1920-ih godina, a u vlasništvu porodice Lazić je od 1971. godine.

Naime, ovo je mesto u Užicu gde svakodnevno možete sresti one koji posećuju ovaj grad, ali to nije nikakav hotel, restoran, niti neka turistička lokacija već jedna pekara. Pekara Šuljaga postoji oko dva veka, a tokom prošlog u njoj je napravljena prva „lepinja sa sve“, izuzetno ukusna komplet lepinja koja važi za jedan od najboljih doručaka na svetu. Zašto je to tako znaju samo oni koji su pojeli „kompletušu“ koja je originalnog ukusa samo u ovoj pekari.

Kafana Ljubiš, Zlatibor

Kafana Ljubiš koja posluje u istoimenom selu u Zlatiborskom okrugu svoje ugostiteljske usluge nastavila je da pruža i u samom centru Zlatibora više od jedne decenije.

Prijatan i topao ambijent sa enterijerom u drvetu čini ovu kafanu mestom gde gosti rado navraćaju.

Kafana Ljubiš na svom meniju ima specijalitete vezane za zlatiborski kraj i predele zapadne Srbije. Tu su proja, pite, lepinje, teletina, kajmak, sir, suhomesnati proizvodi. Na meniju se nalazi i uvek sveža pastrmka iz ribnjaka kafane i specijalitet kuće – teletina u džaku.

Od pića koje se nalaze na meniju Kafana Ljubiš je poznata po ponudi domaćih rakija – medovača, šljiva, kajsija i dunja.