Profesionalni kuvar iz Užica i šef kuhinje azijskog restorana u hotelu Bor na Zlatiboru, Nemanja Vukašinović, odlučio je da najpoznatiji specijalitet Zlatiborskog okruga, komplet lepinju, predstavi u savremenoj interpretaciji, koristeći inovativne kulinarske tehnike, ali zadržavajući autentičan ukus. Njegova rekonstrukcija ovog jela ima za cilj da ga pozicionira u svetskim restoranima i ukaže na bogatstvo gastronomije Zlatiborskog regiona.

Vukašinović je za Infoeru objasnio da su pri rekonstrukciji korišćene isključivo lokalne sirovine – brašno sa vodenice, organsko mleko i domaći kajmak.

– Osnova je lepinja zamešena od tog brašna, preko ide belance umućeno sa kajmakom, blago zapečeno. Na to se dodaje žumance koje je odležalo u soli, pripremljene su sfere od pretopa, prah od masnoće koja se odvoji tokom pečenja i dodata je espuma od kajmaka. Poklopac je napravljen na Maćanskom kamenu – kamenu koji se nekada koristio za pokrivanje kuća u Sirogojnu. Poklopac smo odvojili sa strane kako bi se pravilno konzumirala lepinja – uzimajući poklopac i umačući ga u jelo – rekao je Vukašinović.

Uz to, dodate su i sfere od domaćeg jogurta, koje doprinose savršenom balansu ukusa. – Izgleda možda neobično, mišljenja su podeljena, ali svi koji su probali rekli su da je to pravi pogodak – dodaje Vukašinović.

Profesionalni kuvar je svoj specijalitet prijavio na takmičenje Challenge rekonstrukcija, koje će se održati u Mokrinu, a tema ovogodišnjeg događaja je „Od planine do mora“.

– Ja sam jedini predstavnik Zlatiborskog okruga, a rekonstrukcija je ispala zadovoljavajuća. Cilj mi je da komplet lepinja bude zastupljena u fine dining restoranima širom sveta – zaključio je Vukašinović, ističući da je ovo jelo simbol kvaliteta i autentičnosti Zlatiborskog kraja.
