Oktobar – mesec pravilne ishrane i ove godine se obeležava pod sloganom „Zajedno za bolju budućnost: bezbedna i kvalitetna hrana za sve“. Osnovni principi pravilne ishrane su redovnost obroka tokom dana, pravilan izbor namirnica koje koristimo u svojoj ishrani, način njihove pripreme, ali i količina pojedinih namirnica koje svakodnevno koristimo.
Cilj obeležavanja Svetskog dana hrane je informisanje javnosti o izazovima za obezbeđivanje dovoljnih količina bezbedne i kvalitetne hrane za sve. Kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za bezbednom hranom i istovremeno obezbedile namirnice neophodne za pravilnu ishranu populacije, poljoprivredna proizvodnja se stalno menja i odgovara na različite izazove savremenog doba, a jedan od njih su klimatske promene, navedeno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.
U mesecu u kojem se obeležava Svetski dan hrane podseća se na značaj pravilne ishrane za očuvanje i unapređenje zdravlja.
– Tokom poslednjih godina veliki iskorak je učinjen, jer sve više ljudi dolazi po savet i stručnu pomoć u Preventivni centar Doma zdravlja Užice. Zdravlje jeste najveća vrednost svakog pojedinca, ali ako ne možemo birati zdravlje, možemo birati zdrav način života. To podrazumeva balans između zdravih stilova života, a na prvom mestu su fizička aktivnost, pravilna ishrana, zatim faza odmora i sna i socijalna interakcija – istakla je Maja Janković, viši nutricionista-dijetetičar Preventivnog centra Doma zdravlja Užice.
U Preventivnom centru nema zakazivanja, a osim prevencije, kroz savetovalište se odvija i lečenje dijabetesa.
– Pravilna, odnosno izbalansirana ishrana značajna je jer utiče na celokupno zdravlje. S obzirom na to da su u porastu masovne nezarazne bolesti, kardiovaskularne bolesti i dijabetes su usko vezani za ishranu, dakle direktno od nje zavise – ističe Ana Obradović, viši nutricionista-dijetetičar Preventivnog centra Doma zdravlja Užice.
Preporuke za Svetski dan hrane su:
– Birajte sezonske namirnice i hranu koja se gaji u vašem okruženju. Prednost u svakodnevnoj ishrani treba da imaju sveže sezonsko voće i povrće, uz što više mahunarki, orašastih plodova i integralnih žitarica.
– Usvojite zdrave navike i primenjujte principe pravilne ishrane: ne preskačite obroke, jedite raznovrsno i vodite računa o načinu pripreme hrane.
– Podržite biološku raznovrsnost, odnosno uključite u svoju ishranu tradicionalne, lokalno uzgajane i sezonske namirnice.
– Vodite računa o pravilima bezbednosti namirnica koje koristite – pre pripreme hrane temeljno perite ruke sapunom i vodom. Dovoljno dugo kuvajte hranu kako biste uništili sve štetne mikroorganizme koji izazivaju bolesti, a koji mogu biti prisutni u sirovim namirnicama.
– Čitajte deklaracije na upakovanim namirnicama kako biste mogli da pravite zdravije izbore. Deklaracija vam pruža informacije o energiji (kalorijama) i važnim hranljivim sastojcima poput soli, šećera i masti, što vam pomaže da održite uravnoteženu ishranu. Takođe, ona ukazuje na bezbednost hrane – na primer, oznaka „najbolje upotrebiti do“ znači da je hrana možda i dalje dobra nakon tog datuma, dok „upotrebiti do“ označava krajnji rok za bezbednu potrošnju. Razlikovanje ovih termina pomaže u sprečavanju nepotrebnog bacanja hrane.
Podržite lokalne proizvođače hrane i ne bacajte hranu, navedeno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.