Na listi 100 najboljih jela na svetu u 2025/2026., koju svake godine objavljuje sajt „Taste Atlas“, užička komplet lepinja zauzela je 8. poziciju, kao jelo koje se jede za doručak.
Za komplet lepinju su na sajtu „Taste Atlas“ istaknuta tri lokala: Šuljaga (Užice), Blue Moon I (Užice), Zorina Krčma (Dobroselica).
– Ova poslastica se sastoji od tradicionalnog pljosnatog hleba (lepinje) koji se preseče na pola, premaže bogatim kajmakom i odozgo prelije jajetom. Tako pripremljena lepinja se kratko zapeče, a zatim se zalije mešavinom toplog mesnog soka i masnoće, koja je lokalno poznata pod nazivom pretop – piše u opisu komplet lepinje na sajtu Taste Atlas.
Dodaje se i da se „naziv komplet može se slobodno prevesti kao „sa svime“, a jelo se tradicionalno vezuje za Užice i Zlatibor“.
– Veruje se da potiče iz perioda pre Drugog svetskog rata, dok je naziv zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare „Kod Šuljage“ u Užicu – navode iz Taste Atlasa.
Iako je izuzetno hranljivo i kalorično, ovo jelo se najčešće jede za doručak, a najbolje se slaže uz čašu jogurta ili kiselog mleka. Za najautentičnije iskustvo preporučuje se da se jede rukama.
1. Vori-vori – Paragvaj
2. Pizza Napolitana – Italija
3. Tajarin al tartufo bianco d’Alba – Italija
4. Sate kambing – Indonezija
5. Cağ kebabı – Turska
6. Kontosouvli – Grčka
7. Arroz tapado – Peru
8. Komplet lepinjA – Srbija
9. Birria tacos (Quesabirria) – Mekisko
10. Pappardelle al cinghiale – Italija








