Pocetna Društvo Učitelji, vaspitači i treneri postavljaju temelje

Učitelji, vaspitači i treneri postavljaju temelje

975
0
Podelite

-Svesni smo odgovornosti i znamo koliko je važna uloga učitelja, vaspitača i trenera kod svakog deteta i u svakoj porodici. Ova predivna i najvažnija zanimanja postavljaju temelje za budućnost i za plemenit izbor- istakla je prof.dr Sanja Maričić, prodekan za nastavu

Ovogodišnji upis studenata za sve nas koji radimo na Pedagoškom fakultetu je veliki izazov, jer je u specifičnim okolnostima. U potpunosti je drugačiji u odnosu na sve prethodne godine, počev od promocije fakulteta srednjoškolcima i reklamiranja naših studijskih programa. Akcenat ove godine je na onlajn reklamiranju i informisanju budućih studenata za upis na naše studijske programe Učitelj, Vaspitač i Trener u sportu. I ove godine smo tradicionalno organizovali besplatnu pripremnu nastavu od 3. aprila koju smo srednjoškolcima ponudili na dva načina i to onlajn ili uživo na fakultetu. Nastava se odvijala subotom za oko 90 studenata i odziv je bio na nivou prošlogodišnjeg. U okviru pripremne nastave probni prijemni bio je 12. juna na fakultetu, a onlajn je zakazan za 19. jun- rekla je za „Vesti“ prof. dr Sanja Maričić, prodekan za nastavu Pedagoškog fakulteta u Užicu Univerziteta u Kragujevcu.

Nedavno su dekan Pedagoškog fakulteta i rektor Univerziteta u Kragujevcu, kako je objavljeno, razgovarali sa gradonačelnicom o akreditaciji novog studijskog programa pedagogije. Da li imate povratnih informacija?

Mi još uvek nemamo konkretne povratne informacije. Taj status našeg studijskog programa pedagogije je i dalje u procesu, tako da očekujemo da ćemo uskoro dobiti bilo kakvu informaciju jer je epidemija koronavirusa poremetila sve rokove. Na dobroj smo relaciji sa Rektoratom koji nam pruža podršku za akreditaciju tog studijskog programa.

Koliko ima slobodnih mesta na budžetu, a koliko za samofinasirajuće studiranje?

Pedagoški fakultet ove godine upisuje ukupno 187 studenata, od kojih će 120 biti finansirano iz budžeta, a 67 studenata će plaćati školarinu. Upisujemo studente na ukupno tri studijska programa i to na osnovnim akademskim studijama za učitelja i vaspitača, a na strukovnim studijama za trenera u sportu. Na studijski program Učitelj upisujemo 60 studenata koji se školuju iz budžeta i 34 koji plaćaju školarinu. Na studijski program Vaspitač 50 studenata na budžetu i 16 samofinansirajućih, a na studijski program osnovnih strukovnih studija koji traje tri godine Trener u sportu upisujemo 10 studenata na budžetu i 17 koji plaćaju školarinu. Visina školarine je 79.000 dinara za samofinasirajuće studente i može biti plaćena u pet, odnosno 10 rata. Cena školarine nije promenjena u odnosu na prošlu godinu.

Za koje studijske programe vlada najveće interesovanje?

Najveće interesovanje poslednje dve-tri godine vlada za studijski program Vaspitač. Studenti na tom studijskom programu vide veće šanse za zapošljavanje, jer se mreža predškolskih ustanova stalno širi. Država pravi planove i želi da svojim intencijama u razvoju predškolskog obrazovanja i vaspitanja posebnu pažnju posveti većem obuhvatu dece predškolskog obrazovanja. Svedoci smo da je i našem gradu poslednjih godina proširen broj objekata koji su namenjeni za rad sa decom u predškolskom uzrastu. Pored toga, postoji i veliki broj privatnih vrtića tako da i tu vaspitači vide veliku šansu za zapošljavanje. Na osnovu ovogodišnje pripremne nastave postoji zainteresovanost i za učitelje, jer smatramo da će i to zanimanje biti deficitarno. Početkom aprila radili smo analizu i po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Zlatiborskom okrugu ima samo 19 nezaposlenih master učitelja. Primera radi u okrugu ima 51 osnovna škola i ako bi i svake druge po jedan učitelj otišao u penziju, onda to znači da će biti znatno veća potražnja, u odnosu na one koji nemaju posao. Mi smo poslednjih godina unapredili naš studijski program Učitelj i akreditacijom iz 2019.godine sada nudimo svim studentima da od prve godine kroz veliku ponudu od 60 izbornih predmeta mogu da biraju i steknu kompetencije za izvođenje nastave u starijim razredima osnovne škole. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja propisalo je da master učitelj koji ima 90 ESPB bodova iz predmeta koji pripadaju oblasti informatike i računarstva može da izvodi nastavu od petog do osmog razreda. To isto smo uradili za srpski jezik, matematiku, likovnu i muzičku kulturu i fizičko vaspitanje. Naša ideja bila je da unapredimo svoje programe a činjenica je da u školama nedostaju predmetni nastavnici i onda taj posao najčešće preuzimaju učitelji, jer nema ko drugi. Zato smo želeli da oni kompetentno rade i taj posao. Tako da naš učitelj koji uzima ove izborne predmete može da dobije uz dodatak diplomi i dokaz da je stekao kompetencije i da može da odgovori kvalitetno zahtevima za izvođenje matematike, srpskog jezika… Svedoci smo da je to realnost jer ove godine smo imali puno upita iz osnovnih škola da preporučimo studenta master ili doktorskih studija koji može da izvodi nastavu matematike i drugu predmetnu nastavu.

Kako biste kao prodekan za nastavu ocenili protekli period s obzirom na epidemiju koronavirusa?

Kao prodekan za nastavu i neko ko se bavi organizovanjem nastave veoma sam ponosna na prethodnu godinu i na način kako smo uspeli da organizujemo i realizujemo nastavni plan i program. Naša odluka bila je da neposredno radimo sa studentima, u dogovoru sa predstavnicima Studentskog parlamenta i zajedničkim dogovorom nastavnika. Pre svega, mi imamo učitelje, vaspitače i trenere u sportu koji će takođe raditi svoj posao neposredno, pa nam je zato u interesu bio kvalitet nastave. Veliku zahvalnost dugujemo i svim osnovnim školama koje su omogućile u maju mesecu da naši studenti realizuju praksu koja je veoma važan deo programa. Svi ispitni rokovi odvijali su se planiranom dinamikom kao i nastava. Bili smo pripremljeni i za onlajn režim, sa instaliranom platformom, obučenim svim nastavnicima. Međutim, to smo koristili samo kao dodatno sredstvo i kao podršku onim studentima koji su bili zaraženi koronavirusom. Oni nisu gubili nastavu već su sadržaje dobijali preko onlajn platforme. Posebno smo insistirali na studijskom programu Učitelj da razvijaju digitalne kompetencije za ostvarivanje nastave na daljinu. Veoma je važno i što smo svi bili veoma odgovorni kako bismo izbegli neku nepredviđenu situaciju.

Kako su studenti odgovorili svojim aktivnostima u proteklom periodu?

Posebno smo ponosni na studente tokom epidemije koronavirusa jer su pokazali humanost i dodatno angažovanje. Ministarstvo je prošle godine uputilo dopis učiteljskim fakultetima da angažuju studente kroz volonterski rad u ostvarivanju vaspitno obrazovnog rada u osnovnim školama. Više od 100 naših studenata se odazvalo tom pozivu, a mi smo angažovali samo studente četvrte godine i master studija. Svakoga dana su išli u školu i bili podrška i pomoć učiteljima. Tu podršku je tražila i Predškolska ustanova tako da su se uključili i u rad vrtića. Tako da su oni pored nastave obavljali i volonterski rad. A učestvovali su i u aktivnostima informisanja mladih za podršku imunizaciji.

Šta biste poručili budućim studentima?

Pozivamo sve svršene srednjoškolce, a buduće studente da odaberu neki od studijskih programa na Pedagoškom fakultetu u Užicu. Biranjem jednog od tri posla bilo da je to učitelj, vaspitač ili trener u sportu birate zanimanje budućnosti, odnosno zanimanje koje ne može zameniti ni mašina, ni robot. Jednostavno, to zanimanje je najvažnije ovom društvu, jer svaki lekar, pravnik, inženjer … su to postali, zato što je njihova budućnost zavisila upravo od učitelja, odnosno onog ko je prvi radio sa njima, kao i kod vrhunskog sportiste od trenera u tom uzrastu. Svesni smo odgovornosti i znamo koliko je važna uloga učitelja, vaspitača i trenera kod svakog deteta i u svakoj porodici. Ova predivna i najvažnija zanimanja postavljaju temelje za budućnost i za plemenit izbor.

Studenti koji dolaze iz drugih opština i susednih zemalja da mogu da borave u novom Studentskom domu u Krčagovu. Tu imaju odlične uslovi za život i studiranje, a udaljen je 760 metara od Pedagoškog fakulteta, što je još jedan od benefita studiranja u Užicu.

PRIJEMNI ISPIT

Za novu generaciju studenata predaja dokumenata je 23,24 i 25. juna na fakultetu ili onlajn. Sve informacije o potrebnim dokumentima, prijemnom ispitu i proveri sposobnosti nalaze se na sajtu fakulteta ili se mogu dobiti putem telefona. Prijemni ispit je zakazan za 2. jul i odvijaće se na fakultetu u skladu sa svim epidemijskim merama. Fakultet ima veliki prostor, tako da su i ispitni rokovi i nastava tokom godine realizovani bez prekida.

UPIS

-Na studijski program Učitelj upisujemo 60 studenata koji se školuju iz budžeta i 34 koji plaćaju školarinu. Na studijski program Vaspitač 50 studenata na budžetu i 16 samofinansirajućih, a na studijski program osnovnih strukovnih studija koji traje tri godine Trener u sportu upisujemo 10 studenata na budžetu i 17 koji plaćaju školarinu. Visina školarine je 79.000 dinara za samofinasirajuće studente i može biti plaćena u pet, odnosno 10 rata-navela je Maričić.