Pocetna Kultura Narodni muzej dobio transporter za osobe sa invaliditetom

Narodni muzej dobio transporter za osobe sa invaliditetom

2696
0
Podelite

U okviru realizacije projekta „Kultura za sve“ državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić predao je Narodnom muzeju opremu za otklanjanje arhitektonskih barijera, odnosno vertikalni transporter za lica koja koriste invalidska kolica u cilju savladavanja stepenišnih prepreka.

Transporter (podizač) ima gusenice, držače i fiksatore za invalidska kolica i omogućava bezbedno kretanje stepeništem, a ovi uredjaji pored Užica predati su na upotrebu i Narodnim muzejima iz Kruševca i Čačka i kraljevačkom pozorištu.

-U pitanju je konkurs za osobe sa invaliditetom i tokom prošle godine Ministarstvo je za ove svrhe izdvojilo 600 miliona dinara koliko će učiniti i ove godine. U 34 lokalne zajednice prošle godine smo napravili 77 rampi za lakši pristup javnim objektima, a ove godine smo odvojili 700 miliona za podsticaj zapošljavanja, odnosno funkcionisanje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju – naveo je Nerić i dodao da će u narednom periodu uz uručenu opremu Muzeju biti obezbedjena još jedna kolica za invalide.

Čedomir Cicović iz Udruženja invalida dečje i cerebralne paralize uputio je reči zahvalnosti Narodnom muzeju i Ministarstvu i izrazio očekivanje da je to samo početak rešavanja pitanja nepristupačnosti javnih objekata u Užicu.

-Podizač, ili lift čini objekat Muzeja značajno pristupačnim i rešava problem osobama sa otežanim kretanjem u cilju pristupa ustanovi i njenim sadržajima koji su bitni za naš grad. Osobe sa invaliditetom ubuduće će moći da uživaju u sadržajima i izložbama Narodnog muzeja i muzeja Užičke republike – rekao je Cicović i kao pozitivno istakao da je inicijativa za rešenje problema nepristupačnosti zgrada Muzeja potekla od same ustanove kulture koja je incirala promenu, a da to bili nisu učinila udruženja osoba sa invaliditetom.

Zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević zahvalio je u ime lokalne samouprave Ministarstvu za rad na vrednoj donaciji koja je od velikog značaja za dostupnost sadržaja i postavki Narodnog muzeja sugradjanima sa invaliditetom.

-Grad Užice se trudi da napravi inkluziju svih sugradjana i nastojaćemo da i u ostalim ustanovama kulture primenimo slične metode kako bi sadržaji bili svima dostupni u okviru akcije „Jednakost za sve“ – naveo je zamenik Stanisavljević uz reči da vrednost ove akcije prevazilazi novčanu.

Direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović rekla je da će zahvaljujući opremi osobe sa invaliditetom ubuduće moći da pristupe svim postavkama i izložbama Muzeja, prisustvuju manifestacijama i ostalim značajnim kulturnim dešavanjima i zahvalila Ministarstvu na donaciji.