Pocetna Društvo Radovi u budućem regionalnom startap centru

Radovi u budućem regionalnom startap centru

965
0
Podelite

U toku su radovi na rekonstrukciji  objekta u kompleksu nekadašnje kasarne u Krčagovu gde će početkom aprila biti otvoren regionalni inovacioni startap centar. Užice je na konkursu Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj dobilo 46 miliona, a Grad je dodatno izdvojio još pet miliona dinara. Od ukupno 51 milion dinara  za rekonstrukciju i opremu opredeljeno je 40 miliona, za prvu godinu funkcionisanja šest miliona i za nabavku nameštaja pet miliona dinara.

-Na površini od 422 metra kvadratna formira se moderan prostor za prezentacije, rad početničkih starap kompanija i dodatne sadržaje. Nove kompanije će dati nešto novo kada  krenu sa radom i to će biti jedan od regionalnih startap centara-istakao je gradonačelnik Tihomir Petković

Konkretno po rečima gradonačelnika startap centar će funkcionisati tako što će pre svega Regionalna razvojna agencija i Grad Užice ponuditi dobre uslove početničkim kompanijama. Cilj je da rade u ovom prostoru i osposobe se za biznis uz pomoć grada za usluge koje su tražene u Evropi i svetu.

Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj naveo je da projektom renostrukcije biće zamenjeni podovi,stolarija, grejanje, podovi, spušteni plafoni, zamenjena elektro instalacija, a biće urađena ventilacija i klimatizacija.

-U projektu je predviđena konferencijska sala i  posebno dve prostorije gde će budući radnici raditi za računarima. Ovim sredstvima koje smo dobili od ministarstva biće obezbeđena moderna i kvalitetna oprema uz mogućnost da se širi biznis- precizirao je Maksimović.

Izvođač radova je MACCINA SECURITY iz Beograda i IDING Užice.

Koncept prostora je formiran da stvori mogućnost da što veći broj zainteresovanih korisnika može svoje poslovne aktivnosti da sprovodi u startap centru.

-Prvenstvena namera prilikom planiranja prostora bio je konsultativni proces gde smo sa ljudima koji rade u svojim kućama, gde obično nisu registrovane kompanije a rade uslužne delatnosti za zapadno tržište i ne evidentiraju se kroz regularne institucije. Na neki način legitimišemo ih kroz ovaj prostor uz mogućnost  povezivanja programerske aktivnosti i pojedinaca- objasnio je Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika.

On je dodao i da je ambicija da se mladi vraćaju i da im se poslovanje omogući kroz ovaj prostor.

Podsetimo da je  u nekadašnjoj zgradi Komandno obrazovnog centra za radove dobijena podrška od dva ministarstva i to za inovacije i tehnološki razvoj kao i od Ministarstva privrede za formiranje centra razvoja visokog školstva, startap kompanija i biznisa vezanog za informacione tehnologije. Ulaganje u ove poslove je 860.000 evra od toga 280.000 finasira Grad a 580.000 evra je od ministarstva.