Pocetna Društvo Predstavljene mogućnosti pametne rukavica

Predstavljene mogućnosti pametne rukavica

1400
0
Podelite

Pametna rukavica, čiji tvorac mladi Nikola Krstić iz Beograda, za sada je jedinstven proizvod, pre svega zbog velikog broja funkcija i za nju su zainteresovane i mnoge zemlje. Jelena Stojanović, potpredsednica Saveza slepih Srbije kaže da se prvi put desilo u svetu da je neko napravio pomagalo koje može da zameni deset drugih. Ona je istakla da će se ubuduće raditi na tome da pametna rukavica uđe u sistem medicinskih pomagala za slepe i slabovide osobe.

Savez slepih Srbije i Međuopštinska organizacija Saveza slepih Srbije Užice u saradnji sa kompanijom „Anoris Technology“, u Užicu je organizovano testiranje i predstavljanje pametne rukavice za slepe “Anora”.

Pametna rukavica “Anora” je elektronski, multifunkcionalni, inovativni uređaj, jedinstven u svetu, koji je proizveden u Srbiji sa ciljem da slepima pomaže da lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti. Pametna rukavica omogućava lakšu orjentaciju u prostoru, jer osoba pomoću nje ”skenira” prostor ispred sebe pomeranjem rukavice gore-dole i levo-desno i kada nailazi na prepreku rukavica počinje da vibrira. Što je prepreka bliža to je vibracija sve jača. Tako rukavica pomaže da osoba ne naleti na prepreku u visini glave, ramena itd. Rukavica nije zamena za beli štap, već dodatak uz njega, jer je beli štap način raspoznavanja slepih i veoma je pouzdan za prepreke u otvorenom prostoru do visine kukova.

Pametna rukavica pomaže slepim osobama u detekciji boja, novčanica, intenziteta svetlosti, ima panik dugme koje omogućava da se osoba samostalnije kreće pa iako se izgubi pritiskom na panik dugme šalje tačnu lokaciju staratelju ili prijatelju. Pametna rukavica omogućava da osoba lako sazna koliko je sati, povezuje se sa telefonom tako da dobija dodatne funkcije i mogućnosti, a postoji i mogućnost bezbednosnog poziva, jer u slučaju pljačke, nezgode ili neke slične urgentne situacije, osoba može jednim klikom da pokrene poziv broja za hitne situacije.

Jelena Stojanović, potpredsednica Saveza slepih Srbije, koja je prisustvovala prezentaciji pametne rukavice u Užicu, rekla je da je već preko 100 slepih i teže slabovidih osoba u Srbiji, među kojima je i ona, testiralo rukavicu. Ona je istakla da njena iskustva govore da svih deset funkcija koje ima pametna rukavica može u velikoj meri olakšati život slabovidim osobama kojih samo u Užicu ima preko 150.

-Mi ćemo kroz saradnju Saveza slepih Srbije i užičke Organizacije slepih nastojati da uz podršku lokalne samouprave, ali i društveno odgovornih kompanija slepe osobe ovo pomagalo dobiju besplatno. Sledeći korak je da u saradnji sa državnim institucijama radimo na tome da pametna rukavica uđe u sistem medicinskih pomagala za slepe i slabovide osobe zato što se po prvi put desilo u svetu da je neko napravio pomagalo, a to su naši saradnici iz Srbije, koje nama može da zameni najmanje deset pomagala – rekla je Jelena Stojanović.

Izumitelj pametne rukavice je Nikola Krstić koji je programiranjem počeo da se bavi još od osme godine godine i uvek je imao brojne ideje kako da pomogne ljudima. Ispostavilo se, kako kaže Nikola, da je pametna rukavica najprimenjivija i na njenom usavršavanju radio je tri godine. On je i direktor „Anoris Technology“, firme sa deset zaposlenih koji se bavi razvojem i proizvodnjom pametne rukavice čija je cena u Srbiji u maloprodaji 45.000 dinara. Ideja je, kaže Nikola, da slepe i slabovide osobe ovu rukavicu dobijaju besplatno, a uz pomoć državnih institucija, fondacija i slično.

Po rečima Krstića, na prezentacijama pametne rukavice koje su održane u mnogim gradovima u Srbiji, koristi se finalni prototip, a proizvodnja će početi u maju. Pametne rukavice već su naručili Novi Pazar, Smederevo, Požarevac, Kosovska Mitrovica. Za pametnu rukavicu koja je za sada jedinstven proizvod u svetu, pre svega, po broju funkcija, zainteresovane su i druge zemlje, pre svega u okruženju, Austrija, Bugarska, Nemačka.

-Nastojimo da napravimo proizvod u Srbiji koji se globalno koristi-kaže Nikola.

Igor Sužnjević, ekonomista, suosnivač je „Anoris Technology“, kaže da je potpisan ugovor sa Savezom slepih Srbije i ova saradnja traje već godinu dana, a realizuje se kroz podršku u testiranju i promociju pametne rukavice.

-Prema povratnim informacijama sa testiranja koja smo radili u Srbiji, pao nam je kamen sa srca, jer su ljudi oduševljeni, zato smo i mi presrećni. Jeste ovo biznis, ali kada vidiš da nekome menjaš život svojim proizvodom, to je totalno druga dimenzija svega i to nas čini srećnim i zadovoljnim – kaže Igor i najavljuje početak testiranja pametne rukavici u Bugarskoj i u Austriji.

U Užicu je rukavicu na licu mesta testirala Dragana Dučić, predsednica Međuopštinske organizacije slepih Užice i tom prilikom je izjavila, da ova pametna rukavica, za razliku od jednog prototipa rukavice koju je ona već imala i koristila, ima širu upotrebnu vrednost, a i dizjn je lepši. Ona je ovoj dvojici mladih ljudi, Nikoli i Igoru, poželela nove uspehe u njihovom inovativnom radu.

Na prezentaciji pametne rukavice, osim predstavnika organizacija invalida koje rade u Užicu i Grada Užica, bili su i učenici užičke Medicinske škole sa svojom profesorkom, velikom humanistikinjom, Valentinom Zlatanović Marković.