Pocetna Društvo Radovi u Stopića pećini pri kraju

Radovi u Stopića pećini pri kraju

2136
0
Podelite

Sa uređenjem Stopića pećine krenulo se od 2008. godine a samo godinu dana kasnije pećina je bila otvorena za posetioce. U to vreme bigrenih kada nije bilo, uređene su bile samo staze i rasveta. Iz godine u godinu radovi su napredovali pa je tako 2011. godine uređena platforma ispred vodopada „Izvor života“.

“2015. godine je urađena staza iznad bigrenih kada koji je ujedno i amblem ove pećine i nešto jedinstveno na Balkanu tog tipa. Međutim, mi smo tada stigli do kada koje su duboke 1.80cm. Sada je u kanalu sa kadama nastavljeno izvođenje radova pa smo doprli do kade koja je 7.20cm duboka. Iznad kada nalazi se stalaktit koji je 6m dug i deo njega je potopljen u vodi“, rekao je Radojko Janković, čuvar-vodič Stopića pećine.

Voda periodično dospeva da ispuni kade i da se lagano prelevaju. Trenutno ima vode u kadama koje su duboke 1.80cm a s obzirom da je ovih dana bilo padavina ispuniće se i najdublje kade. Novitet pećine je podvodna rasveta, rasveta sa belim svetlom  kao i led rasveta. U najnovije uređenom delu staze u dužini od 50m nalaze se stalaktiti visine i do 3,4m.

„Turistima se najviše dopada sam ulaz u pećinu koji je monomentalan i čija je visina 18m a širina 35m. Zatim ih očaraju bigrene kada i to najviše u slučaju kada voda preleva iz njih. Tu je i vodopad od 10m visine nazvan „Izvor života“ i takođe, u slučaju visokog vodostaja, oduševljava posetioce. Uostalom, sama poseta je dovoljan pokazatelj koliko su ljudi očarani a samo prošle godine je bilo 89.113 posetilaca“, dodaje Janković.

Izvođenje radova na pešačkoj stazi koja vodi kroz kanal sa kadama, do novog proširenog prostora, trajali su više od dva meseca. Izvođač je bila firma iz Sremčice. Cena ulaznica: deca do 7 godina besplatno; deca 7-15 godina – 150 dinara; odrasli – 250 dinara; rekreativne nastave – 100 dinara.