Pocetna Čajetina Mitar Marić pobednik Pršutijade

Mitar Marić pobednik Pršutijade

2938
0
Podelite

Pobednik jubilarne dvadesete Pršutijade i dobitnik zlatne medalje za najbolju goveđu pršutu je Mitar Marić iz Mačkata.

– Ovo za mene nije prva nagrada na Pršutijadi, već sam prošle godine dobio i zlato za svinjsku pršutu. Najvažnije je kvalitetno domaće juneće, zrelo  meso, čist vazduh i dobro bukovo drvo  – rekao je pobednik kome u poslu pomažu supruga Višnja i koji je zanat nasledio od oca i dede.-

Najbolja svinjska pršuta po oceni žirija jeste pršuta Radomira Šopalovića  dok je zlato u kategoriji najbolja domaća kobasica osvojila Ružica Stojanović, oboje vrhunski proizvođači sa Mačkata i ranijih godina pobednici u brojnim kategorijama Pršutijade.

Dvadesta Pršutijada koja traje do nedelje 16. februara kada je i dodela robnih nagrada za posetioce okupila je veliki broj posetilaca i turista sa Zlatibora i odavno nije manifestacija lokalnog karaktera.

Njen početak se vezuje za drugi dan Božića 2001. godine i organizovana je u crkvenoj porti od strane samih proizvođača kao Sajam užičke pršute, a jednom od njih Obradu Šopaloviću danas je prilikom proglašenja pobednika uručeno posebno priznanje i zahvalnica.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović otvarajući jubilarni Sajam pršute i suvomesnatih proizvoda na kome učestvuje 21 izlagač uputio je reči sahvalnosti samim proizvođačima što pronose slavu opštine Čajetina, Zlatibora i Srbije  i čuvaju tradiciju dobre pršute sa zlatiborskih prostora.

-Posle dvadeset sajmova nadam se da ćemo dočekati i taj dan da zaštitimo geografsko područje i brendiramo ovaj proizvod. Znam da mnogi proizvođači već sad izlaze sa pršutom van naših granica. Moramo proizvođačima olakšati sam proces proizvodnje, modernizovati ga i osavremeniti. Vraćajući se kulturi i tradiciji svoga kraja negujemo lokalne samouprave van Beograda –  poručio je Stamatović uz reči da je veoma teško organizovati proces proizvodnje u maloj sredini i da “veliki retko kada obrate pažnju na male”.

Žiri “Jugoinspekta”,  ocenjivao je kvalitet svih uzoraka kvalitet mesa, ukus, miris boju   i po kategorijama doneo sledeće ocene i nagrade.

U kategogoriji govedja pršuta najbolji su: Mitar Marić, Ilija Stojanović i Milija Brković, svinjska pršuta Radomir Šopalović, Aleksandar Radojičić i Branko Šopalović, ovčja stelja  Dušan Stojanović, Dragan Stojanović i Vladimir Andžić, slanina Dragomir Šoplaović, Radomir Šopalović i Branko Šopalović i kategoriji domaća kobasica Ružica Stojanović, Aleksandar Čeliković i Vladimir Andžić.

Preduzeće “Zlatiborac” danas je započelo kampanju povodom značajnog jubileja 135 godina postojanja i rada.

– Kao na svojim počecima “Zlatiborac” se ponosno pridružio proizvođačima iz okoline Zlatibora, pružajući podršku životu na selu, proizvodnji suvomesnatih delikatesa, negovanju zanata i tradicije ovog kraja – navodi “Zlatiborac” koji je za posetioce sajma skuvao i kačamak po proverenom zlatiborskom  receptu.

U kulturno- umetničkom programu Pršutijade nastupili su trubači   i Kulturno-umetničko društvo iz Krive Reke, ali ne sa Zlatibora već sa Kosova koje je izvelo splet igara iz južne srpske pokrajina.

Organizatori Pršutijade je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, a suorganizatori opština Čajetina, Zlatiborski eko-agrar, TO Zlatibor, Sportski centar Čajetina i Crkvena opština Mačkat, a podršku pored NLB banke pružili su i Komunalno preduzeće Zlatibor i Vodovod Čajetina.

Pršutijada ima i komercijalni karakter, a evo i cena koje smo zabeležili: goveđa pršuta 1800-2000 dinara, svinjska 1000-1200 dinara, ovčja stelja 1000 dinara, slanina 800-1000 dinara, kobasica 900, čvarci 900 – 1200 dinara, kulen 900, rebra 800 dinara.