Pocetna Kultura Eksplozija teskobe

Eksplozija teskobe

1957
0
Podelite

U Čitalištu Narodne biblioteke Užice održano je književno veče Radojka Laka Veselinovića na kojem su predstavljene njegove dve knjige, zbirka pozorišnih drama „Udar“ objavljena prošle godine i knjiga poezije „Bat divljih tabana“ koja je izašla iz štampe 2018.

Govoreći o pozorišnim dramama, prof. mr Branko Popović, pozorišni reditelj, podsetio je da je Veselinović poznati užički kulturni stvaralac koji je svoju radnu karijeru, u najvećoj meri, ostvario u Narodnom pozorištu u Užicu, radeći kao „vrsan slikar izvođač i kao scenograf“ na čijoj sceni su izvedene i dve njegove drame: „Mentalna higijena“ kao deo stalnog repertoara Pozorišta 2003. godine i komad „Rođendanski dar“ koji je 2005. izvelo Udruženje dramskih umetnika iz Užica. Za dramu „Tunel“ nagrađen je na anonimnom konkursu 4. Jugoslovenskog pozorišnog festivala 1999. godine. Upravo ova drama, kao i „Rođendanski dar“, uz „ Udar“ i komad „Boginja u naručju“ objavljene su zbirci „Udar“.

-Sve ove drame karakteriše jedan zajednički tematski okvir koji je, inače, karakterističan za dramsko stvaralaštvo ovog pisca, a to je tragikomičan život ljudi sa margine isprepleten njihovim stalnim težnjama za boljim životom, s jedne strane i društvenim položajem u kome se nalaze, što zbog svoje „mentalne higijene“, da se poslužim piščevom sintagmom, što zbog obrazovnog statusa ili životnog apsurda u koji upadaju, s druge strane – rekao je između ostalog mr Popović analizirajući Radojkove drame i napomenuo:

-S obzirom na specifičan pristup temama koje obrađuje i bogatom dijalogu, neka od ovih dela su bliža savremenoj filmskoj tematici kod nas, pa bi se mogla iskoristiti kao mogući filmski scenario, naročito što pisac i drame gradi u jasno naglašenim slikama i opisima scenskog prostora, što je jasna posledica i njegovog bogatog slikarskog i scenografskog iskustva.

Prof. dr Gojko Tešić između ostalog rekao je da ga je knjiga ljubavne poezije Radojka Laka Veselinovića „Bat divljih tabana“ potpuno iznenadila i dodirnula. Po njegovim rečima, Veselinović je uporište našao u renesansnoj tradiciji, ali i u srpskom pesništvu, Rastku Petroviću i Radu Draincu.

-Ova knjiga je prepuna esencijalnih pitanja o onome što se zove ljubav- rekao je prof. dr Tešić i nastavio:

-Ovde imate 47 ljubavnih pesama, nijedna nije nalik jedna na drugu. Za mene je bilo fascinantno, kako je moguće na jednoj tematskoj žici a to je ljubav, odsvirati ili ispisati 47 tekstova ili melodija. To samo može neko ko je živeo uzbudljiv život- rekao
je prof. dr Tešić napominjući:

-Tekstovi ne odišu vedrinom i zato je ovo po mnogo čemu opora knjiga. Na kraju vas dovede do najdalje tačke pogleda od koje svako beži, a to je crna tačka, neka vrsta svođenja računa, zabluda i smrt kao neka vrsta antipoda ljubavi kao tematskom središtu.

Radojko Lako Veselinović se ovom prilikom setio svog rada u užičkom pozorištu što ga je i podstaklo da počne pisati drame. A kako kaže, uz slikanje i pisanje proze, uvek je pisao i poeziju. Sve to ima dodirnih tačaka. O svemu tome Veselinović ističe:

-Sve se to nalazi u čoveku i u jednom momentu eksplodira, aktivira se. Čovek odluči da nešto proba, želi ili možda mu je tesno. Možda su mi slike bile nedovoljne, možda je to bilo malo. Možda sam mislio da mogu više i tako je to krenulo.

Dušica Murić, direktorka užičke biblioteke podsetila je da je Radojko Lako Veselinović osim ove dve knjige, objavio i pet romana i dve zbirke pripovedaka. Za svoj rad je i nagrađivan.

Tokom književne večeri, delove iz drame „Udar“ i odabrane stihove Veselinovića govorili su glumci užičkog pozorišta Divna Marić i Slobodan LJubičić.