Pocetna Muzika Hadzi prodane duše na promo Gitarijadi u Užicu

Hadzi prodane duše na promo Gitarijadi u Užicu

3033
0
Podelite
foto: gitarijada.org

Na Promo gitarijadi nastupiće i užički bend Hadži prodane duše, pobednik jubilarne, 50. gitarijade u gradu na Timoku

Ovogodišnja Zaječarska gitarijada biće održana poslednjeg vikenda u junu. Nekoliko meseci pre toga, u promociji ovog, najstarijeg festivala neafirmisanih rok bendova koji godinama okuplja desetine hiljada učesnika i posetilaca iz zemlje i inostranstva, učestvuje i Užice.

Promo Zaječarska gitarijada biće održana u Gradskom kulturnom centru ovog petka, 28. februara. Sat vremena pre koncerta, u 20 časova, počeće Rok tribina, namenjena ljubiteljima rok zvuka, koju će voditi Đorđe David. Jedna od tema, trebalo bi da bude pozicija rokenrola u Srbiji i mogućnosti za njegovo vraćanje na viši nivo.

Bend „Hadži prodane duše“ iz Užica, izdvaja se kao jedan od originalnijih mlađih sastava na regionalnoj sceni, sa kvalitetnim spotovima. Osnovani su 2009. godine, a do sada su svirali širom Srbije. Svojim nastupom na 50. Zaječarskoj gitarijadi osim na publiku, ostavili su snažan utisak i na stručni žiri koji je jednoglasno odlučio da upravo oni budu najbolji demo bend jubilarne Gitarijade. Trenutno rade na tri nove pesme, od kojih je jedna već snimljena u studiju. Spot za nju, u vestern maniru, trebalo bi da bude završen u toku marta.
Foto: Marko Golubović

-To je kao i sve u životu, ciklična konstrukcija, koja nekada ide gore, a nekada dole. U ovom trenutku, čini mi se da smo počeli malo da se pomeramo sa dna. Rokenrol jeste dostigao zenit, ali vidim da postoji veliki broj bendova i zainteresovanost publike. Iz moje perspektive čini mi se da smo u boljoj poziciji nego pre, recimo deset godina, kaže Milan Jevtović iz benda Hadži prodane duše.

Upravo ovaj bend kao pobednik 50. Zaječarske gitarijade, nastupiće u okviru Promo gitarijade u Užicu, nakon najavljene tribine. Najavljen je i nastup sastava Bendover, iz Beograda, koji je za najbolji bend u Zaječaru proglašen po odluci žirija prošle godine, dok će kao treći nastupiti Đorđe David & Death Saw. Ulaz je besplatan, a muzički deo večeri počinje u 21 čas.

-Pobeda na bilo kom takmičenju, pa i Gitarijadi nije i ne treba da bude cilj benda samo po sebi. Lično to posmatram samo kao usputnu stanicu, odnosno – odskočnu dasku za bilo koji bend, u ovom slučaju naš. Što se nas konkretno tiče, čini mi se da radimo od uspeha do uspeha. Završimo jednu pesmu, pa smo samozadovoljni. Uradimo nešto pa uživamo u rezultatu – u pesmi, spotu, pobedi na Gitarijadi ili izdatom albumu. Mislim da je to zadržavanje na jednom mestu i čekanje naša najveća greška, ali bez obzira na nju, mi uvek idemo dalje. Trenutno imamo tri nove pesme, od kojih je jedna već snimljena u studiju. Za nju bi u narednih mesec dana trebalo da snimimo i izbacimo i spot.
Bend „Hadži prodane duše“ je i inače specifičan po kreativnim i kvalitetnim spotovima, koji privlače pažnju.

-Mi zaista imamo posebnu filozofiju kada je o spotovima reč. Primetio sam da u poslednje vreme – a ta fraza se odnosi na poslednjih deset godina, ljudi više gledaju nego što slušaju muziku. Ljudima, publici je potreban dodatni impuls da bi odlučili da poslušaju pesmu nekog benda, pa je i neophodno praviti spotove koji će se dopasti publici. Podrazumeva se da u svemu tome treba držati do sebe, ne dozvoliti kič niti udovoljavati širokim narodnim masama po svaku cenu. Recept koji mi generalno pratimo kao bend je – ako radiš nešto, radi kako treba, kvalitetno. U tom maniru planiramo da uradimo i nove pesme i spot, koji ovoga puta donosi vestern priču.

Ukoliko do sada niste čuli i videli kako zvuče užički pobednici Zaječarske gitarijade: