Pocetna Društvo Teodora nastavlja takmičenje u Hrvatskoj

Teodora nastavlja takmičenje u Hrvatskoj

1330
0
Podelite

Učenice četvrtog razreda Teodora Majkić sa mentorom profesorkom Brankicom Todorović i Nataša Radovanović sa mentorom profesorkom Biljanom Milekić iz Ekonomske škole učestvovale su krajem februara na Nacionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinima “Poslovni izazov” u Beogradu, u organizaciji svetskog programa preduzetničkog obrazovanja “Dostignuća mladih”. Teodora Majkić osvojila je drugo mesto ekipno u nacionalnom finalu i plasirala se na Internacionalno takmičenje koje će biti održano u hrvatskom gradu Poreču u drugoj polovini aprila. Tradicionalno učenici ove škole osvajaju nagrade na prestižnim takmičenjima, a ovaj ovaj put u konkurenciji bilo je 18 ekipa sa 90 učesnika.

Nacionalnom takmičenju prethodilo je regionalno u Čačku, a učenici su raspoređeni po grupama, iz različitih škola, opština i gradova.

-Svaka ekipa ima po pet članova a “Poslovni izazov” u Beogradu bio je da rešimo problem studenata kako bismo im olakšali studentski život, da pored akademskog ima i socijalni aspekt. Moja ekipa je uradila aplikaciju “Pay with your brain” što u suštini znači “plati svojim trudom” preko koje svi studenti koji su aktivni u fakultetskim i vannastavnim aktivnostima sakupljaju bodove za ostvarivanje popusta u bibliotekama, knjižarama, kafićima, klubovima, teretanama, sportskim centrima, ali i podstiču druge da daju svoj doprinos-objasnila je Teodora.

Ona je prezadovoljna timom jer su svi dobro sarađivali i to je rezultiralo nagradom. Ovo je odlično iskustvo gde možeš da primeniš znanje, radiš pod pritiskom i prezentuješ to žiriju.
U Poreču takmičiće se četiri ekipe sa 20 učenika iz Srbije sa učenicima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Svaki tim činiće učenici po pravilu iz različita država. Zadaci se dobijaju na licu mesta i u roku od tri dana treba da reše poslovni izazov.

Za razliku od Teodore, Nataša nema pozitivne utiske sa nacionalnog takmičenja jer u njenoj ekipi nije bilo timskog rada, a učenici su bili iz nižih razreda tako da je morala sve sama da uradi i nisu uspeli da se dalje plasiraju. S druge strane veliki uspeh je i učešće na nacionalnom nivou i to je dragoceno iskustvo za ubuduće.

-Na nacionalnom takmičenju očekivala sam više i da će učenici imati više znanja iz ekonomije-navela je Nataša.

Profesorka Todorović ističe da je ovo veliki uspeh ne samo za učenice nego i za školu.

Takmičenje “Poslovni izazov” ima za cilj da kod učenika razvije veštine i znanja koja će im omogućiti da razumeju svet biznisa i pruže im uvid u savremen način poslovanja.