Pocetna Društvo UOL: Bez razumevanja za predloge o smanjenju aerozagađenja

UOL: Bez razumevanja za predloge o smanjenju aerozagađenja

887
0
Podelite

Užička odbrambena liga (UOL) ocenjuje da gradska vlast nema razumevanja za mere koje je predložila za smanjenje aerozagađenja u Užicu, ali će istrajati i najavljuje ozbiljnije građanske akcije.

-Nakon ovog sastanka ništa konkretno nije preduzeto i nema ničega konkretnog ni u pisanom odgovoru gradskih vlasti na naše predloge , za razliku od nekih prethodnih sastanaka koji su bili delotvorni sa preduzetim akcijama. Zbog svega togha zaključujemo da gradska vlast u Užicu ne može biti teledirigovana i postavljana od strane raznih partokratija kojima su centrale u Beogradu, već da svoga domaćina, gradonačelnika  treba da biraju građani, zato što će svaki budući gradonačelnik biti limitiran partokratijom – rekao je predsednik Upravnog odbora UOL advokat Mihailo Krstić.

On je dodao da s obzirom na situaciju vezanu za izbore ovo udruženje građana   praktično i nema trenutno sagovornike u Gradskoj kući.

Užička odbrambena liga predložila je set mera za smanjenje zagađenja i nekoliko koraka: obaveštavanje građana o nivou zagađenosti, kako bi se znalo koliko zgađenje utiče na zdravlje, smanjenje zagađenja koje dolazi iz ložišta, kao posledica saobraćaja i opšte mere na smanjenju aerozagađenja. Udruženje građana je između ostalog,  predložilo kupovinu aparata za merenje čestica PM 2,5  koji Užice nema kako bi građani imali tačnu informaciju o aerozagađenju i merio uspeh preduzetih mera, a rezultati objavljivali na displeju na Gradskom trgu. Jedna od mera odnosila se na  prestanak posipanja rizle po ulicama i prelazak na emulziju, zatim da komunalna inspekcija više obilazi teren i kontejnere koji gore, da se od vulkanizera preuzmu stare gume i deponuju na odgovarajuće mesto, da kološki inspektori da kontroliđšu skladišta istrošenog motornog ulja i drugo.

-Nismo dobili ni pozitivan ni negativan odgovor o predloženoj kupovini aparata, već opšti demagoški odgovor koji ništa ne znači. Prvo su tvrdili da nije moguće preći na emulziju umesto rizle zbog strmih ulica, ali postoje mišljenja stručnjaka koje smo im ponudili na uvid da nemamo više rizlu i prašinu, troškove uklanjanja…Insistirali smo da komunalna policija konačno radi svoj posao kada se pale kontejneri i prosipa i baca neugašeni pepeo – naveo je Krstić.

Na pitanje novinara “Vesti” da li Užička odbrambena liga kao udruženje građana javno podržava bilo koju političku opciju, bilo da je u kampanji za lokalne izbore ili ih bojkotuje UOL navodi da su   izbori tema koja njih apsolutno ne interesuje kao udruženje.

-Kako će se prema njima postaviti pojedinci koji čine UOL, da li će izlaziti na izbore ili neće, za koga će glasati, apsolutno je nebitno, ali UOL apsolutno nema ništa sa izborima – rekao je Krstić i dodao da je Liga bila poželjan partner na mnogim listama, ali da je odgovor bio da svima žele sreću na izborima ukoliko se oni mogu nazvati izborima.

-Oni koji su odlučili da učestvuju neka učestvuju, oni koji su se odlučili za bojkot neka bojkotuju – mi smo udruženje građana Užička odbrambena liga – zaključuju u sedištu UOL u Ulici Nikole Pašića.