Pocetna Društvo Vodosnabdevanje u danima korone

Vodosnabdevanje u danima korone

986
0
Podelite

– Ugroženost vodosnabdevanja virusom korona manifestuje se isključivo preko opasnosti po zdravlje radnika, a nikako preko vode i mogućnosti neke zaraze vode virusom – navodi direktor “Vodovoda” Duško Ljujić, preduzeća u kome radi najvažnija fabrika za život grada. U sastavu neophodne opreme „Vodovod“ na raspolaganju u svakom trenutku ima 400-500 profesionalnih zaštitnih maski izuzetnog kvaliteta.

Od početka epidemije koronavirusom vodosnabdevanje grada je uredno i JKP “Vodovod“ Užice isporučuje građanima i privredi grada Užica dovoljnu količinu zdrave vode. Kako bi tako ostalo “Vodovod“ je preduzeo niz dodatnih, propisanih i konkretnih aktivnosti. Direktor Duško Ljujić navodi da su po proglašenju pandemije koronavirusa odmah preduzete sve potrebne i neophodne mere kako je država propisala. Dodatno su sproveli i sprovode niz aktivnosti i specifičnih mera u cilju sprečavanja neželjenih događaja koji mogu ugroziti zdravlje zaposlenih.

– Sasvim je jasno da ukoliko želimo očuvati urednost vodosnabdevanja moramo svim sredstvima sprečiti ulazak virusa među radnike JKP “Vodovod“, jer da bi oni mogli raditi, prerađivati i distribuirati vodu moraju biti zdravi. Odmah po proglašenju opasnosti od korone svim radnicima podelili smo zaštitnu opremu, maske, zaštitne rukavice, obezbedili dostupnost potrebnih sredstava za dezinfekciju. Na sve ulaze u objekte JKP “Vodovod“ postavili smo dezobarijere i počeli sa dodatnom pojačanom dezinfekcijom opreme i radnog prostora. Takođe, počeli smo i sa permanentnom edukacijom i kontrolom zaposlenih u sprovođenju svih mera koje propisuje Vlada kao i svih specifičnih mera neposredno na svakom radnom mestu – kaže Duško Ljujić.

U ovom javnom preduzeću kao dodatnu zaštitu vodosnabdevanja odmah su izdvojili jednu smenu sa Fabrike vode i poslali je u takozvanu „rezervu“ sa nalogom da radnici ne dolaze na posao, da ostanu zdravi i sprovode sve mere zaštite. Na taj korak su se odlučili kako bi se osigurali za neželjeni slučaj prodora virusa kod pojedinaca i imali rezervnu, zdravu postavu koja može za prvu pomoć preuzeti i nastaviti nesmetanu proizvodnju vode. I u drugim sektorima uveli su niz restrikcija radne snage i preraspodele radnog vremena ali na način da ni u kom slučaju kako kaže direktor ovog javnog preduzeća da trpe građani i urednost vodosnabdevanja.

– Ugroženost vodosnabdevanja virusom korona se manifestuje isključivo preko opasnosti po zdravlje radnika, a nikako preko vode i mogućnosti neke zaraze vode virusom – navodi naš sagovornik.

On podseća građane da svi stručnjaci i lekari predlažu što češće pranja ruku i češće održavanje higijene upravo vodom.

-Voda za piće koju distribuira JKP“Vodovod“ Užice, a i voda koju distribuiraju svi javni vodovodi u Srbiji po Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće mora imati u sebi zakonom propisan rezidual hlora koji isključivo služi da spreči bilo kakva zagađenja vode pri distribuciji od fabrike do potrošača. Pored toga pri korišćenju vode za održavanje higijene, zakonom propisan rezidualni hlor u vodi za piće vrši ujedno i određen nivo dezinfekcije ruku, tela i površina sa kojima dolazi u kontakt. Hlor i preparati na bazi hlora su jedan od najboljih dezinficijenata u borbi protiv virusa korona – dodaje direktor užičkog vodovoda. .

Što se tiče proizvodnje i distribucije vode za naredni period u «Vodovodu» kažu da imaju dovoljne količine svih potrebnih hemikalija, materijala i opreme za nesmetanu proizvodnju i to minimalno za četiri meseca.

– Ukoliko uspemo da sačuvamo zdravlje radnika i ukoliko ne bude nekih značajnijih poremećaja na tržištu hemikalija za preradu vode urednost vodosnabdevanja neće biti ugrožena i nastavićemo nesmetano da snabdevamo grad kao i do sada – kaže Ljujić.

 Potrošnja

– U vreme proglašenja pandemije potrošnja vode nije značajnije povećana. Merači protoka kojima merimo količine vode ne pokazuju veća odstupanja od uobičajenog. Povećanje potrošnje koje je evidentirano uglavnom je posledica ogromnog broja kvarova koje bukvalno svakodnevno imamo, a pojedinih dana čak i po pet kvarova. Ogromne probleme imamo u Sevojnu na magistralnom cevovodu. Taj cevovod je pred raspadom i ukoliko u najskorije vreme ne obezbedimo 100 miliona dinara za sanaciju bojim se da će vodosnabdevanje Sevojna biti veoma ugroženo.Trenutno na tom cevovodu gubimo preko 15 litara vode u sekundi – navodi direktor Duško Ljujić.