Pocetna Ekonomija Od ponedeljka sprovođenje ekonomskih mera za pomoć privredi

Od ponedeljka sprovođenje ekonomskih mera za pomoć privredi

1489
0
Podelite

Vlada Srbije danas, 10. aprila, usvojila je pravni okvir za sprovođenje ekonomskih mera za smanjenje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom koronavirusa, a od ponedeljka svi zainteresovani mogu da se prijave za te mere i to kroz poresku prijavu, koju i inače popunjavaju

Siniša Mali, ministar finansija, na konferenciji za novinare rekao je da su usvojene tri uredbe, dok će u četvrtak biti usvojene još dve.

Usvojena je Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled zarazne bolesti COVID-19. zatim, Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID-19, kao i Uredbu o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja.

Implementacija ekonomskih mera koje su propisane ovim uredbama počinje već u ponedeljak. To znači da će svi zainteresovani već od tog dana moći da se prijave za korišćenje mera, i to kroz poresku prijavu, koju i inače popunjavaju.
Sva preduzeća u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane prvom uredbom koju je Vlada svojila, pod uslovom da od 15. marta do danas nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto.

U ponedeljak će, kako je najavio ministar Mali, biti objavljen i poziv Fonda za razvoj za pomoć privrednicima u održavanju likvidnosti.

On je potvrdio da će od sledećeg četvrtka biti gotov i pravni okvir za garantnu šemu za podršku privredi, odnosno preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, i ukazao na to da je vrednost kredita koji će biti plasirani na taj način dve milijarde evra. Ministar je objasnio da je to novac za koji će država garantovati, a on će biti na raspolaganju privrednicima već ovog meseca.

Sve uredbe biće objavljene danas, 10. aprila u „Službenom glasniku“, na sajtu Ministarstva finansija i zvaničnom sajtu Vlade, istakao je ministar i dodao da će početkom sledeće nedelje biti spremno uputstvo za privrednike.

Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od približno 30.000 dinara, na njih imaju pravo preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja, precizirao je Mali i ukazao na to da je jedno od najčešćih pitanja bilo i da li neko ko je samostalni preduzetnik i nema zaposlenih, može da koristi ovu novčanu pomoć, a odgovor države je da može.

Takođe, ova mera se odnosi na lica koja sa poslodavcem imaju potpisan ugovor o radu, na određeno ili na neodređeno vreme, naveo je ministar i napomenuo da će isplata početi u maju, i ići u tri rate – maj, jun i jul.

Ovaj program ekonomskih mera vredan je ukupno 5,1 milijardu evra, odnosno 608,3 milijarde dinara.

Ministar Siniša Mali je ovom prilikom najavio i da će do petka sledeće nedelje biti usvojen i pravni okvir koji se odnosi na poljoprivrednike.