Pocetna Ekonomija Privrednici počeli da se prijavljuju za Program ekonomskih mera

Privrednici počeli da se prijavljuju za Program ekonomskih mera

1398
0
Podelite

Kako je objavljeno na sajtu Privredne komore Srbije, tokom vikenda za manje od 24 sata 15.000 privrednika otvorilo je namenski račun i na taj način prijavili se za korišćenje olakšica iz Programa ekonomskih mera za suzbijanje posledica po privredu od pandemije Kovid 19, vrednog 5,1 milijardu evra. Rok za otvaranje namenskog računa je 25. april, dok se očekuje da prva uplata minimalne zarade bude početkom maja.

Pravni okvir za sprovođenje tog programa usvojen je u petak 10. aprila na sednici Vlade Srbije, a već u nedelju privrednici su počeli da se prijavljuju preko portala Poreske uprave, saopštilo je Ministarstvo finansija. Putem samo dva klika, oni mogu da odlože poreske obaveze i omoguće uplatu novčanog iznosa u visini minimalne zarade za svoje radnike.

Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru predvidela je jednostavne procedure za prijavu.

Svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane Programom, pod uslovom da počev od 15.03.2020. godine pa do dana stupanja na snagu Uredbe, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15.03.2020. godine za period koji se završava u periodu od 15.03.2020. godine, pa do dana stupanja na snagu Uredbe.

Privredni subjekat gubi pravo na korišćenje mera ukoliko u periodu od 15. 3. 2020. godine pa do isteka tri meseca nakon poslednje isplate direktnog davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15. 3. 2020. godine za period koji se završava u tom vremenskom okviru.