Pocetna Ekonomija Cvijović: Nadamo se izvozu

Cvijović: Nadamo se izvozu

1862
0
Podelite

 -Već smo poslali podatke o poljoprivrednom gazdinstvu otkupljivaču- hladnjačaru sa kojim samo sarađivali prethodne dve-tri godine. U pitanju je izvoz jagoda u Rusiju – kaže Dragan Cvijović iz Bjelotića koji jagode iz plastenika plasira do kupaca u Užicu.

U zaseoku Bjelotići, najsevernijem delu Lunovog Sela stižu prve jagode u plasteniku. Dragan Cvijović (35)  je počeo proizvodnju jagoda pre sedam godina i gaji ih na parceli od 30 ari  gde su najzastupljenije “alba” i “džoli” tako što je kada se odlučio  za ovu proizvodnju proširio  zasad sa oko deset hiljada struka. Jagodnjak je na imanju pored kuće i cela porodica je uključena u ovaj posao koji je zahtevan jer jagoda hoće dosta nege kako bi se postigla prva klasa koja je najtraženija i koju Cvijovići isporučuju.

– Za berbu su stigle i prve jagode iz plastenika. Njih isporučujemo “Kvisku” i manjim radnjama u Užicu. Jagode na otvorenom za sada dobro napreduju uprkos velikoj suši. Pretnja su i još uvek prisutni jutarnji mrazevi koji predstavljaju za jagode ozbiljnu nepogodu –  kaže za “Vesti” ovaj mladi poljoprivrednik. On podseća da se jagoda bere za peteljku i plod ne dodiruje prstima, jer i na blagi dodir dešava se da jagoda počne da truli. Što se tiče izvoza  jagode se beru dok su zelenije, rumene, a nikako zrele. Kaže da se tamno crvene koje su za jelo  ne izvoze jer se “računaju” u prezrele. Pitamo da li će ove godine izvoziti jagode u Rusiju s obzirom na sve što nas je snašlo i situaciju sa koronavirusom?

– Već smo poslali podatke o poljoprivrednom gazdinstvu otkupljivaču- hladnjačaru sa kojim samo sarađivali prethodne dve-tri godine. U pitanju je izvoz jagoda u Rusiju. On nam je tražio podatke kada je počelo vanredno stanje i tvrdi da plasman neće biti otežan – navodi Dragan Cvijović.

Proizvodnja jagode je jedna od najosetljivijih i skopčana sa dosta rizika na otvorenom, obilne kiše i truljenje, ali i nedostatak vlage i rani mrazevi i te kako ih mogu ugroziti. Posebna priča je kontinuitet berbe. U proteklim godinama dolazilo je do značajnih kolebanja cene. Prvih godina kada je proizvodnja jagoda bila u ekspanziji cena je bila oko 240 dinara za kilogram, a prošle godine u raznim periodima otkupa kretala se od 60-120 dinara.