Pocetna Politika Užice: Buka sve glasnija

Užice: Buka sve glasnija

2240
0
Podelite

Užice je jedan od četrdesetak gradova u zemlji u kome se svake večeri posle aplauza medicinskim radnicima u 8,05 održavaju protesti gradjana “Bukom protiv diktature” koji su iz večeri u veče sve glasniji.

Stvaranjem buke zvižducima, lupanjem u šerpe, duvanjem u pištaljke građani se bune što zakon i policijski čas ne važe isto za sve, a vanredno stanje u eri koronavirusa koristi za predizbornu kampanju vladajuće stranke.

Tokom protesta koji se odvijaju sa terasa užičkih višespratnica i privatnih kuća najčešće se čuje muzika i pesma “Sistem te laže”, ali i “Marš na Drinu” i “Tamo daleko”.

Za sada nema potvrda da je policija intervenisala zbog kršenja javnog reda i mira prema građanima, ali prema nepotvrdjenoj informaciji u jednom slučaju u Užicu tokom puštanja pesme  “Sistem te laže” u sredu 29. aprila došlo je i do intervencije shodno prijavi.

Istoga dana društvenim mrežama proširo se i poziv namenjen pristalicama vlasti da sa svojih prozora u 8.30 kažu ne “tajkunskim političarima“ i „ljudima koji su navijali za koronu protiv Srbije” , a na krovovima pojedinih užičkih zgrada iste večeri mogla se u navedenom vremenu videti i po koja upaljena baklja.

Gradjansku akciju “Bukom protiv diktature” osmislili su inicijativa  Ne davimo Beograd i Narodni front koja se od 26. aprila proširila i na druge gradove Srbije. Istovremeno gradjanima je upućen poziv da poštuju sve mere opreza, da nose maske i rukavice, drže distancu, ali da svake večeri prave buku.

Pored Užica “buka” se u Zlatiborskom okrugu najglasnije čula u Požegi uz aktiviste Inicijative za Požegu koja je zbog zloupotreba vlasti inicirala smenu prethodnog opštinskog rukovodstva.