Pocetna Društvo Maj – mesec matematike virtuelno

Maj – mesec matematike virtuelno

1034
0
Podelite

Naučni klub Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Užice (RCU), zbog epidemije COVID-19 ove godine će obeležiti Maj-mesec matematike, od 7. maja do 1. juna prvi put u virtuelnom prostoru u saradnji sa Centrom za promociju nauke koji je je nosilac ovog kreativno-naučnog projekta.

-Sadržaji su namenjeni svim generacijama, a tema ovogodišnje manifestacije, „Matematika u pokretu“, podrazumeva istraživanje matematičkih postavki pomoću sopstvenih čula, kretanja i interakcije sa svetom koji nas okružuje. Umesto dolaska u javne prostore, glavni program je na sajtu: m3.rs Kao i proteklih godina, i ovog puta za posetioce su pripremljene radionice, naučno-popularna predavanja i virtuelne ture trodimenzionalnih modela eksponata- navela je Milena Vićević, direktorka RCU.

Ona ističe da je ova godina posebna i po tome što prvi put u Srbiji slavimo Međunarodni dan žena u matematici – 12. maj. Upravo sa tim ciljem organizujemo Naučni kafe „I matematika je ženskog roda“, koji će se odvijati u dva onlajn susreta, 12. i 26. maja, u 18 časova.

Posle prvog Naučnog kafea, 13. maja je film Tajna površine, posvećen Marjam Mirzahani, prvoj ženi dobitnici Fildsove medalje

-Ove godine povezujemo matematiku i ples, učionicu i TikTok. Svi zainteresovani imaće priliku da zatalasaju svet svojim pokretima na aplikaciji TikTok i otplešu matematičku formulu-zaključila je Vićević.