Pocetna Društvo Korona – šansa za srpski turizam

Korona – šansa za srpski turizam

995
0
Podelite

Nakon ukidanja vanrednog stanja i turistička privreda se lagano pokreće. Iako je ovaj segment ekonomije pretrpeo veliku štetu, oni šansu vide u većem broju domaćih gostiju, kojima se savetuje da leto provedu u svojoj zemlji. U Užicu je počelo sa radom  Konačište “Grad”, počinje sa radom i Potpećka pećina, a uskoro će turistima biti dostupni i drugi turistički lokaliteti.

Užičko Konačište „Grad“ počelo je sa radom u ponedeljak, 11. maja. Kako je saopšteno iz Turističke organizacije Užice, koja gazduje konačištem, objekat i prateću opremu i sredstva su dezinfikovali u skladu sa najvišim standardima i namenom za ove uslove, kako bi boravak gostiju u konačištu učinili potpuno bezbednim i udobnim.

-Iste higijensko-tehničke standarde ćemo saglasno sa propisnom dinamikom obezbeđivati u kontinuitetu, uz maksimalno poštovanje svih preporuka koje se odnose na fizičku distancu i nošenje zaštitne opreme i sredstava prilikom kontakta sa gostima. Prema najavama očekujemo prve goste ovih dana. Za sve njih mi smo obezbedili sva dezinfekciona sredstva, maske, rukavice. Za prva dva meseca ove godine mi smo u Konačištu imali popunjenost kapaciteta veću od 80 odsto. Imali smo najave do kraja juna ove godine. Na žalost, zbog  epidemije koja je uticala ne samo na sektor turizma već i na celokupnu svetsku ekonomiju, mi smo prekinuli rad početkom aprila. Mi smo čak i poslednje nedelje, kada je počela epidemija i uvedeno vanredno stanje, imali upita, jer naše usluge u najvećem broju koriste poslovni ljudi. Oni su zbog prirode svog posla i u vanrednim okolnostima morali da putuju i imali su potrebu za smeštajem, pa su nas prepoznali kao idelane za njihov smeštaj. Morali smo da zatvorimo Konačište, ali smo počeli sa radom nakon dva meseca. Nama se stalni gosti polako vraćaju, imamo najave za jun mesec, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, tako da očekujemo nastavak normalnog rada , – kaže Danijela Đorđević Arsić, direktorka Turističke organizacije Užice.

Epidemija je uticala negativno u ekonomskom smilu na rad Turističke organizacije, napominje Đorđević Arsić i dodaje da se uveliko pripremaju za letnju sezonu. Kako se svima preporučuje da se ovo leto provede u Srbiji i posete destinacije u našoj zemlji, ovo je šansa za naš turizam. Među onim blagodetima koje svakako treba posetiti je Potpećk pećina, koja od petka,15.maja počinje sa radom.

-Vrata Potpećke pećine za posetioce će biti otvorena od petka, 15.maja. Za sada će pećina primate manje grupe, do 20 posetilaca. Tokom maja radićemo u skraćenom radnom vremenu, svakodnevno od 12 do 16 časova, a naši vodiči su spremni da rade u ovim vanrednim okolnostima. Mi samo podsećamo sve posetioce da se pridržavaju mera koje su preporučene, dakle, obavezno da koriste maske, dok za zatvorene prostore rukavice nisu neophodne,- napominje direktorka Turističke organizacije Užice.

Iako je epidemija koronavirusa nanela ogromnu ekonomsku štetu i turističkoj privredi, naredni period, odnosno letnja sezona, je šansa da se oporavi srpski turizam, ocenjuje Danijela Đorđević Arsić.

-Turistički radnici ovih dana dobili su preporuke Vlade Srbije o budućem radu, pre svega o tome kako će funkcionisati aviosaobraćaj i saobraćaj koji će se odvijati unutar pograničnih zemalja. To se odnosi na to kako će se ulaziti u našu zemlju i da li će se granice postepeno otvarati do polovine juna. –

Danijela Đorđević Arsić kaže da je počela podela vaučera, odnosno, podsticajnih sredstava u znatno većoj meri nego prethodnih godina. Zato je, kaže, ovo šansa za oporavak srpskog turizma, ali i prilika i šansa kada je užički kraj u pitanju, za podsticaj seoskog turizma.