Pocetna Društvo Probni rad moguć i krajem juna

Probni rad moguć i krajem juna

830
0
Podelite

Kako je za „Vesti“ izjavila Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“, postoji realna mogućnost da gondola bude puštena u probni rad krajem juna, međutim, sve zavisi kada će stručnjaci iz Francuske, odnosno, predstavnici renomiranog proizvođača opreme kompanije „Pomagalski“ u saradnji sa kojima je i urađena kopletna instalacija u skladu sa najvišim standardima, moći da doputuju na Zlatibor. Deo opreme montiraju srpski izvođači „Amiga“ i „Jedinstvo“, ali deo mora sačekati predstavnike „Pome“. Informacije o mogućnosti njihovog dolaska, po rečima Bojane Božanić, očekuju se ovih dana.

Inače, radovi na izgradnji zlatiborske gondole idu prema planu shodno trenutnoj situaciji. Kako je objavljeno nedavno na sajtu JP „Gold gondola Zlatibor“, završava se postavljanje signalnog kabla na prvom delu trase, dok je na drugom delu trase u toku razvlačenje pomoćnog kabla. Aktivnosti se sprovode paralelno na obe trase. Radovi na garažama na međustanici su u potpunosti gotovi, gde je završeno skladištenje i pozicioniranje kabina.

Zlatiborska gondola kao najduža panoramska gondola na svetu, predstavljaće novu turističku atrakciju. Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezaće centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem će se nalaziti međustanica. Gondola trenutno ima kapacitet 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta. Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1000 putnika/h. Vožnja Gondolom pružiće impresivnih 25 minuta sa neverovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora.

Očekivanja su da se investicija opštine Čajetina u gondolu od 13 miliona evra vrati kroz deset godina kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.