Pocetna Društvo Poštovanje mera čuva poslovni ugled

Poštovanje mera čuva poslovni ugled

732
0
Podelite

Grad Užice spada u gradove sa povećanim rizikom od širenja zaraze KOVID-19 i rizik da se pojavi zaraza je veliki i toga u svakom trenutku moramo biti svesni. Trenutno je umereno-stabilna situacija, virus jenjava i veliki broj Užičana je poštovao i poštuje mere zaštite. Međutim, epidemija nije završena, rizik od zaraze i dalje postoji pa je sprovođenje svih mera posebno značajno – kaže član Kriznog štaba Zoran Militarov.

Užice je jedan od najrizičnijih gradova u Srbiji za prenošenje infekcije koronavirusa. Zamenik načelnika Kriznog štaba Zoran Militarov kaže da je, s ozbirom na gustinu naseljenosti koja je u centralnoj zoni najveća u Republici Srbiji i iznosi preko 12.000 stanovnika po kvadratnom kilometru, sa malim brojem trgovinskih objekata, velikim brojem objekata za različite delatnosti u ovoj zoni i malom površinom otvorenog prostora sa uskim trotoarima, rizik od prenošenja  KOVID-a visok.

– Sa primenom planova koji su pravljeni u Gradu Užicu shodno proceni od rizika, otpočelo se i pre nego što je uvedeno vanredno stanje, sa ciljem da se blagovremeno preduzmu preventivne mere. Tako je već 16. marta naložena prevencija u ugostiteljskim objektima, taksi i javnom prevozu, dezinfekcija stambenih zgrada i institucija kako bismo se pripremili za udar zaraze oko Uskrsa i dočekali ga spremni. To je za sada dalo rezultat – kaže Militarov. Ističe da je najvažnije   razvijanje svesti kod građana da u suštini sve zavisi od njih samih i svođenje kontakata na najmanju moguću meru. Velika pažnja bila je posvećena brizi Grada o posebno ugroženim kategorijama stanovništva – pre svega najstarijim i socijalno ugroženim. Informisanje građana i preduzetnika vršeno je, pored saopštenja Štaba i preko društvenih mreža. Dezinfekcija javnih prostora, javnih površina i objekata je vršena u kontinuitetu. Sve se preduzimalo u skladu sa procenama i preporukama Zavoda za javno zdravlje, koji je zajedno sa drugim državnim organima, pre svega MUP-a odigrao ključnu ulogu u kontroli zaraze. Kaže da su inspekcijske službe sprovodile nadzor na blizu 800 objekata koji su kontrolisani u više navrata sa osnovnim ciljem da se  prenesu preporuke epidemiologa za njihov rad i ukaže na propuste. Uočene su nepravilnosti, ali najveći broj Užičana poštovao je mere prevencije protiv koronavirusa. Načelnik Uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju kaže da se u suštini sve mere svode na organizovanje procesa rada koji obezbeđuje održavanje fizičke distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra, obaveznu dezinfekciju mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski od strane zaposlenih – za pružanje usluga na otvorenom, kao i dodatne mere ograničenog broja lica u prostoriji, a u slučaju manjeg rastojanja od dva metra između korisnika, pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i od korisnika usluga – za pružanje usluga u zatvorenom prostoru.

– Svaki preduzetnik ima po zakonu obavezu da donese poseban plan primene mera u skladu sa preporukama i mora ih se pridržavati. U toku vanrednog stanja nije bilo sve idealno, bilo je i podnošenja krivičnih prijava. Važno je da mere vidno istaknu i mi kontrolišemo sprovođenje. Već smo završili jedan krug kontrole i u najvećem broju slučajeva, primereno mogućnostima, bilo da je reč o prodavnicama, frizerskim salonima, restoranima, teretanama, mere se poštuju – ocenjuje Militarov. On napominje da je svaki privrednik odgovoran za mere zdravstvene bezbednosti u objektu što može uticati i na štetu po poslovni ugled u slučaju zaraze.

Militarov upozorava da je za zarazu potreban jedan oboleli i preporuke koje sada važe su od posebnog interesa, jer prestankom vanrednog stanja nije prošla opasnost od virusa koji slabi.

– Zajedno sa republičkim inspekcijama i MUP-om kontrolišemo primenu Uredbe o merama za suzbijanje epidemije koju prate i preporuke. Izmenjen je Zakon o zaštiti stanovništva i predviđene su veće kazne za nepostupanje po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. Minimalna kazna je 50.000 dinara, a maksimalna u rasponu od 150.000 do 500.000 dinara.

Komunalna policija i inspekcije kontrolišu okupljanja na otorenim i zatvorenim javnim prostorima, rad i poštovanje mera u ugostiteljskim i trgovinskiim objektima, frizerskim salonima, teretanama i drugim objektima. Do sada su uočene sporadične  nepravilnosti na koje smo ukazali. Najveći broj građana i preduzetnika odgovorno se odnosio prema merama, ali se uočava da su pogrešno zaključili da ukidanje vanrednog stanja podrazumeva prestanak mera. Epidemija nije završena, rizik od zaraze i dalje postoji pa je sprovođenje svih mera posebno značajno. Obaveza je državnih organa da zaštite javno zdravlje i ako se ono naruši sigurno neće biti nikakvog kompromisa sa počiniocima niti bilo kakve tolerancije  – navodi zamenik načelnika Kriznog štaba u Užicu.

Broj obolelih

– Broj obolelih u Užicu s obzirom na koncentraciju stanovništva govori o tome da su blagovremeno preduzete mere do sada dale rezultat. U Užicu se mogao očekivati značajno veći broj obolelih s obzirom na gustinu stanovništva, na fluktuaciju i kretanje građana posebno u centralnog gradskoj zoni. Uspeli smo da zaštitimo javne službe, pomognemo građanima i sprečimo pojavu veće zaraze. Grad Užice se dobro organizovao. Ključne su bile preporuke  epidemiologa užičkog Zavoda za javno zdravlje tako da smo blagovremeno radili procenu rizika i preventivno delovali. Međutim epidemija i dalje traje i ništa nije završeno – kaže Militarov.

Dom za stare

– U Domu za stare su od početka epidemije preduzimane sve preventivne mere, a kasnije je bio čuvan od strane Vojske. Svakodnevno je vršena dezinfekcija u objektu. Svi kontakti su bili zatvoreni. Zaposleni su provodili po sedam dana u objektu po smenama. Poštovan je princip oblačenja u radno odelo, pa ulazak u objekat i svlačenje uniforme prilikom izlaska. Posete su strogo zabranjene – kaže Militarov uz ocenu da je Centar za socijalni rad u objektu koji ima oko sto korisnika uradio “odličan posao” kao i mnogi drugi posebno Crveni krst u snabdevanju starih lica.