Pocetna Društvo Koronavirus je veliki izazov

Koronavirus je veliki izazov

1315
0
Podelite

-I ova pandemija koronavirusa kao i prethodna pandemija novog gripa, pokazala je da uvek postoji neizvesnost vezana za pojavu novih mikroorganizama, posebno virusa i njihovu mogućnost izmene. Zdravstveni sistem mora biti pripremljen za eventualnu pojavu novih oboljenja, imati ažurirane planove za vanredne situacije, kao i svi subjekti društvene zajednice – istakla je za “Vesti” mr sci med Aleksandra Andrić, iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

-U protekla skoro dva meseca od kako je proglašena epidemija koronavirusa u Srbiji Zavod za javno zdravlje Užice (ZZJZ) se suočio sa ozbiljnim zdravstvenim problemom kome je trebalo pristupiti profesionalno i razumno.Posle erupcije obolevanja u Italiji i prelivanja na susedne zemlje, bilo je pitanje vremena kada će se epidemijski talas desiti u Srbiji i na našem okrugu. Ključni segment protivepidemijskih mera bio je javljanje svih lica koja su ušla u Srbiju i imala bilo kakav simptom respiratorne infekcije, telefonom epidemiologu. Putnici iz inostranstva stavljeni su pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 do 28 dana prema rešenju Republičke sanitarne inspekcije i svakodnevno smo pratili njihovo zdravstveno stanje. U slučaju pojave povišene temperature i pogoršanja zdravstvenog stanja, kontaktirali smo dežurnog infektologa i organizovali njihov pregled, radili smo epidemiološku anketu i uzorkovali bris grla i nosa obolelog i transportovali u referentne laboratorije. Početkom aprila oformljene su COVID ambulante u kojima su se pregledala sva lica koja su imala respiratorne simptome i pozitivne epidemiološke podatke. Epidemiolozi su obavljali svakodnevne konsultacije sa lekarima iz COVID ambulanti i dežurnim infektolozima radi odlučivanja o eventualnom uzorkovanju. Masovnije testiranje građana krenulo je od sredine aprila i Zavod za javno zdravlje Užice imao je obavezu da testira određene kategorije stanovništva. Aktivno su traženi bliski kontakti pozitivnih lica koji su stavljani pod zdravstveni nadzor i kućnu samoizolaciju radi daljeg sprečavanja širenja infekcije. Sistematski smo prikupljali, analizirali i tumačili podatake kao i upućivali povratne informacije onima koji učestvuju u prikupljanju podataka ili njihovom korišćenju, kao i izveštaje Institutu za javno zdravnje Srbije-navela je mr sci.med Aleksandra Andić,specijalista epidemiologije, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Užice

Šta je bilo najteže?

U prvih deset dana smo dnevno obavili preko 1000 poziva građana i konsultacija sa lekarima zdravstvenih ustanova.
Uložili smo ogromnu energiju da građanima objasnimo da je borba sa ovim virusom udruženi napor i građana i zdravstvenog sistema, da je najteže naći ravnotežu između panike i negiranja da se bilo šta dešava. Epidemiološkoj službi svesrdnu pomoć su pružili lekari i tehničari iz drugih centara Zavoda za javno zdravlje Užice.

Za mnoge je nepoznanica kako se odvija testiranje, šta to sve zapravo znači i kakva je procedura?

Procedura testiranja podrazumeva uzorkovanje brisa grla i nosa koji se potom transportuje u neku od ovlašćenih laboratorija (Torlak, Laboratorija u Batajnici, Veterinarski institut u Kraljevu) i radi se PCR test kojim se detektuje prisustvo virusa. Ukoliko je test pozitivan lice se obaveštava i transportuje zavisno od zdravstvenog stanja u određenu hospitalnu ustanovu u Beogradu uz prethodnu konsultaciju nadležnog infektologa Opšte bolnice Užice.

Najavljeno je i testiranje oko 7000 domaćinstava u Srbiji po slučajnom uzorku. Da li će deo tog posla raditi i užički Zavod i imate li već preporuke?

Zavod za javno zdravlje Užice uključen je u izvođenje pilot istraživanja u okviru Nacionalne studije seroprevalencije tokom epidemije u populaciji Srbije. Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje poziva telefonom domaćinstvo i objasni cilj istraživanja, zakaže termin anketiranja i vađenja krvi radi serološkog testiranja. U početku je nadzor bio usmeren na obolele sa klinički manifestnom bolešću, pa je suština ove studije da procenimo obim COVID -19 infekcije uključujući asimptomatske i blage kliničke forme. U ovom pilot istraživanju na Zlatiborskom okrugu će biti anketirano i testirano 5 (pet) domaćinstava.

Sa čim ste se sve suočavali i kako su to prihvatali i komentarisali oni koji su bili pozitivni?

U većini se radilo o pacijentima koji su imali simptome povišene temperature, kašlja, pozitivne epidemiološke podatke u smislu dolaska iz inostranstva ili kontakta sa pozitivnim ili sumnjivim na COVID-19, pa su lica uz detaljno pojašnjenje, razumno prihvatala informaciju o pozitivnom nalazu.

Da li najveći broj pozitivnih bio među onima koji su boravili u inostranstvu, ili je kod nas u Zlatiborskom okrugu situacija bila drugačija?

Prvi slučajevi obolelih i pozitivnih na COVID-19 su bila lica koja su doputovala iz inostranstva, a potom je došlo do lokalne transmisije i na okrugu kao i u Srbiji (članovi domaćinstva i kolege sa posla….). Među zdravstvenim radnicima je bilo pojedinačnih slučajeva infekcije na COVID-19, što ukazuje na adekvatno korišćenje lične zaštitne opreme i poštovanje svih preporučenih mera za sprečavanje širenja infekcija. U domovima za stare epidemiološka situacija je stabilna. Do sada nismo registrovali pozitivna lica među zaposlenim i korisnicima tri doma za stare na Zlatiborskom okrugu.

Da li je bilo slučajeva odbijanja da se testiraju i kako je bilo doći do svih kontakata?

Mi nemamo informaciju da je neko lice odbilo testiranje na COVID-19. Imali smo odličnu saradnju sa policijskim upravama i zdravstvenim radnicima iz domova zdravlja koji su nam pružili veliku pomoć u istraživanju kontakata.

Koliko su poštovane mere o samoizociji na početku epidemije?

S obzirom da se kontrola vršila na više nivoa (Policijska uprava, ZZJZ Užice), nismo stekli utisak da građani krše mere samoizolacije uz detaljno objašnjenje značaja samoizolacije i posledica koje mogu imati njihovi najbliži, prijatelji ukoliko se mere ne poštuju.

Kakva je sada procedura za oporavljene i otpuštene iz bolnice?

Pacijenti moraju ostati u kućnoj izolaciji dve nedelje nakon otpusta i potom uraditi drugi PCR test u nadležnom domu zdravlja pošto se otpuštaju sa jednim negativnim PCR testom. Preporučuje se da u kućnoj izolaciji budu u nezavisnom životnom prostoru sa učestalim provetravanjem i dezinfekcijom, izbegavaju kontakte sa malom decom, starijim osobama i imunokompromitovanim osobama kod kuće, da pacijenti i članovi njihovih porodica nose maske i često peru ruke, mere telesnu temeraturu i obrate pažnju na bilo kakvu promenu zdravstvenog stanja

Poslednje dve nedelje ima dana bez pozitivnih, ali šta je važno znati u vezi epidemije?

Jako je važno znati da mi i dalje registrujemo pozitivne slučajeve na COVID-19 i da o virusu kao i samom toku epidemije i pandemije ne znamo sve. Potrebno je sprovesti ozbiljne studije da bi saznali precizne informacije o virulentnosti virusa i imunitetu koji ostavlja.

Deo mera je i dalje na snazi, koje su preporuke?

Preporuka je poštovati sve mere koje su na snazi, održavati socijalnu distancu, koristiti maske i rukavice u zatvorenom, kolektivnom prostoru, čišćenje i dezinfekcija prostora i naravno često i adekvatno pranje ruku.

Šta je dosadašnje iskustvo pokazalo u borbi protiv koronavirusa i o čemu po vašem mišljenju posebno treba voditi računa?

I ova pandemija koronavirusa kao i prethodna pandemija novog gripa, pokazala je da uvek postoji neizvesnost vezana za pojavu novih mikroorganizama, posebno virusa i njihovu mogućnost izmene. Zdravstveni sistem mora biti pripremljen za eventualnu pojavu novih oboljenja, imati ažurirane planove za vanredne situacije, kao i svi subjekti društvene zajednice. Pandemija koronovairusa je veliki izazov i do sada smo zadovoljni rezultatima preporučenih i sprovedenih protivepidemijskih mera.