Pocetna Društvo Stanovi za 30 izbegličkih porodica u Sevojnu

Stanovi za 30 izbegličkih porodica u Sevojnu

1728
0
Podelite

U Sevojnu su svečano uručeni ključevi stanova za 30 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji imaju prebivalište na terotiroji Grada Užica. Stanovi su izgrađeni u okviru projekta 4 i 5 Regionalnog  stambenog programa, koji u Srbiji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije.

Među oniima koji su svoj krov nad glavom konačni dobili, posle niza godina podstanarskog života, je i porodica Kulidžan.

“Ne poznajem moje buduće sustanare, ali znam da nikome nije bilo lako u prethodnom periodu. Sve naše priče se svode na to da smo svi u jednom trenutku izgubili svoj krov nad glavom i iza nas se kriju podrtanarski životi. Samim tim naša zahvalnost svima koji su učestvovali u izgradnji ovih stanova je zaista velika. Ja sam majka deteta sa posebnim potrebama i želim posebno  da se zahavalim na tehničkim rešenjma na objektu”, rekla je Snježana Kulidžan.

Finansijska sredstva za izgradnju dva objekta u Sevojnu obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu, kao i parterno uređenje obezbedio Grad Užice. Ukupna vrednost zgrade sa 20 stanova, čija je bruto površina 1.269 metara kvadratnih, je 562.377 evra, a druge zgrade sa deset stanova, površine 652 metra kvadratna, je 233.593 evra.

“Realizacija Regionalnog stambenog programa je dugotrajan process, koji nije uvek bio lak. Ali, za sve nas koji smo uključeni, nema lepšeg osećaja nego videti konkretne rezultate u njegovoj primeni i radost na licima korisnika, koji će uskoro biti u svojim novim domovima i započeti jedno novo, sigurnije i nadam se rasterećenije životno poglavlje”, poručio je prvi potpredsednik Vlade Srbije, ministar spoljih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Ivica Dačić.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković, rekao da ga raduje što je u prilici da rešavajući jedan od najvažnijih, egzidstencijalnih problema za svakog čoveka, obezbeđivanje krova nad glavom, vrati osmeh na lica članova 30 izbegličkih porodica.

“Želim da se zahvalim svima koji su doprineli da danas otvaramo dva objekta sa 20 i 10 stambenih jedinica. To su Vlada Republike Srbije, Ministarstvo za  državnu upravu i lokalnu samoupravu, UNHCR, OEBS, Komesarijat za izbeglice i migracije. Užice je bilo i biće grad koji će se uvek truditi da pruži ruku podrške svima koji ove prostore izaberu za život”, rekao je Petković.

Izvođač radova je bila firma “Kej” iz Valjeva. Grad Užice je izdvojio više od 100.000 evra, parcelu za izgradnju objekata, infrastrukturno opremanje i parterno uređenje.

“Ovih 30 stanova koje danas dodeljujemo deo su četvrtog i petog potprojekta Regionalnog stambenog programa, ali to nije kraj. Mi nastavljamo i dalje da radimo na realizaciji programa za useljavanje korisnika i nastavljamo da gradimo, sa krajnjim ciljem da najugroženije izbegličke porodice na teritoriji Srbije budu trajno zbrinute,” rekao je Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.