Pocetna Ekonomija Dodatna podrška ugroženim sektorima

Dodatna podrška ugroženim sektorima

879
0
Podelite

Ministarstvo finansija saopštilo je da je u četvrtak na sednici Vlade Republike Srbije usvojen regulatorni okvir kojim se pruža dodatna podrška privrednim subjektima čija je pretežna šifra delatnosti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, a zbog otežanih ekonomskih uslova usled pandemije Covid-19.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade Republike Srbije, privrednim subjetima iz ovih oblasti biće omogućeno dobijanje kredita Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva pod izmenjenim uslovima, koji podrazumevaju rok otplate do pet godina koji uključuje grejs period do dve godine, ukupno trajanje kredita do 24 meseca grejsa i do 36 meseci otplate, kamatnu stopu od 1 odsto na godišnjem nivou.

Takođe, krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima, a maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti: za preduzetnike i mikro pravna lica do 20.000.000 dinara, za mala pravna lica do 80.000.000 dinara i za srednja pravna lica do 180.000.000 dinara.

Najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80 odsto ostvarenih poslovnih prihoda po poslednjem predatom finansijskom izveštaju.

Inače, privredni subjekti iz ovih sektora već koriste ekonomske mere koje je Vlada donela, a koje se odnose na odlaganje poreza i doprinosa na zarade i na isplatu tri minimalne zarade.