Pocetna Ekonomija „Užice gas”: Jeftiniji priključak od danas

„Užice gas”: Jeftiniji priključak od danas

4556
4
Podelite
Izgradnja gasovodne mreže prema Dautovcu na Beloj Zemlji, prema novoj fabrici „Prvog partizana“ 2019. godine

Cena priključka na distributivnu gasnu mrežu AD „Užice – gas“ na području grada Užica, od danas je 780 evra sa PDV-om, odlučila je Skupština akcionara užičkog distributera gasa „Užice-gas“ 30. juna.

Na ovaj način počela je, kao i prethodnih nekoliko godina, Akcija „Užice-čistiji grad“ koja će trajati do kraja godine
Skupština akcionara „Užice gas“-a donela je odluku o uvođenju akcije „Užice – čistiji grad“. Akcija počinje od 1. jula, tokom koje će priključak na distributivnu gasnu mrežu za građane na području grada Užica koštati 780 evra sa PDV-om. Ovaj iznos u dinarskoj protivvrednosti može se platiti na 36 jednakih mesečnih rata. Akcija će trajati do kraja ove kalendarske godine. Oni građani koji su imali delimični priključak sada plaćaju razliku i to mogu učiniti na 24 jednake mesečne rate. Kako navode u „Užice-gas“-u, ukoliko potpisnik Ugovora o izgradnji kućnog gasnog priključka dok traje akcija ne počene da koristi gas, gubi pravo na olakšice date u ovoj akciji i nastavlja da plaća priključak od 980 evra plus PDV, što je regularna cena. Cilj akcije, koja se u kontinuitetu odvija proteklih nekoliko godina, jeste smanjenje aerozagađenja na teritoriji Grada Užica.

-Ovogodišnja akcija se razlikuje od dosadašnjih, jer smo odlučili da jeftiniju cenu priključka na našu distributivnu gasnu mrežu prilagodimo ostalim gradovima u Srbiji i uskladimo se sa odlukom „Srbija gas“-a – kaže Milan Sekulić, direktor „Užice-gas“-a. Zapravo, tokom akcija u proteklim godinama, jeftinija cena priključka iznosila je 490 evra plus PDV.

Visina delimičnog priključka nije promenjena i ona je i dalje 200 evra plus PDV.

Izgradnja gasovoda u toku ove godine nastavljena je krajem marta kada su to vremenske prilike dozvoljavale. Počela je izgradnja distributivne mreže na lokaciji Užice-Bela Zemlja i izgradnji kućnih priključaka. Izbor ove lokacije bio je zbog smanjenog obima radova na samom putu, a u cilju normalnog odvijanja saobraćaja i zimskog održavanja.

-Kada je počela građevinska sezona, a zatim i epidemija koronavirusa, odlučili smo da izbegnemo opterećenije lokacije i da smanjimo bliske susrete sa građanima u cilju zaštite radnika. Tako smo počeli radove u Ulici Petra Lekovića i Sarića Osoje. Još uvek smo na ovom terenu i radove bi trebalo da završimo do kraja nedelje. Distributivna mreža na Beloj Zemlji je izgrađena do nove fabrike „Prvog partizana“ i naša ekipa sada radi gasovodnu mrežu kroz naselje, do izlaska na magistralni put. Ova deonica iznosi oko četiri kilometra što planiramo ove godine i da završimo – kaže Sekulić i ističe da je cilj da se ove godine na gasovodnu mrežu priključi što više privrednih subjekata, ali i građana na području Bele Zemlje.

Milan Sekulić podseća da je prošle godine „Užice-gas“ uradio oko 12 kilometara gasovodne mreže i priključio ukupno 387 novih korisnika, što je bilo najviše od osnivanja „Užice-gas“-a.
-Ove godine planiramo izgradnju 9.270 metara gasovodne mreže i da realizujemo oko 420 novih priključaka što je, takođe, više nego prošle godine. Da li ćemo u tome uspeti značajno zavisi i od toga kakva će biti epidemiološka situacija u narednom periodu, jer i mi moramo da vodimo računa i o zdravlju svojih radnika, ali i o zdravlju građana. Naš cilj jeste da ove planove i ostvarimo – kaže Sekulić i ističe da je veliko interesovanje građana za priključivanje na gasovod i već do sada je u „Užice-gas“ stigao značajan broj zahteva.

4 Komentari

  1. Pozivam sve sugrađane da imaju maksimalno razumevanja za sve radnike koji rade ovakve infrastrukturne poslove u ovim uslovima i na ovakvom terenu, uskim i strmim ulicama gde koza ne može da izađe.

  2. Kao i uvek manipulacija informacijama.ovo je cena prikljucka i ona predstavlja tek jedan deo ukupne cene koju treba platiti da bi se poceo koristiti gas: npr troskovi od glavne linije do merne stanice u dvoristu porodicnih kuca,su 3 puta veci od samog prikljucka….saglasnosti da prokopate put,firma koja ce vam izgraditi vod do merne stanice i od stanice do kucne instalacije…

  3. Zamolio bih ovog gospodina Sekulića ili pak novinara koji je pisao ovaj naslov da mi objasni kako je jeftinije 790 eura od 490 eura.
    U redu ako je cilj bio da kliknem na vest i da je pročitam i tako dobijete na broju, no ovakvo izveštavanje je učinilo da više nikad ne pomislim na prelazak na gas iako mi je cevka prošla par metara od kuće.
    A zaista je uspeh i značajno smanjuje zagađenje ovog jadnog grada priključenih 400 korisnika.. Ovakvim tempom za 50- ak godina završavamo posao.. Bravo, majstori na čelu sa gradskim šerifima..

  4. A zašto priključak nije besplatan, a kroz cenu gasa se otplate svi troškovi? Kao sto se i otplate. Al ko bi onda primao mesečne plate polumilionske… ?

Ostavite odgovor